Tržište kapitala
StoryEditor

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom, čeka se odluka Feda

15. Prosinac 2013.

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se ulagači plaše da će Fed već idućega tjedna smanjiti poticajne monetarne mjere koje su godinama podržavale rast cijena dionica.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,65 posto, na 15.755 bodova, a za toliko je oslabio i S&P 500, zaronivši na 1.775 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 1,5 posto, na 4.000 bodova.

Oštar pad cijena dionica uslijedio je nakon što su u utorak navečer republikanci i demokrati u Washingtonu postigli dogovor o saveznom proračunu za iduće dvije godine.

Time su nakon tri godine okončani oštri politički sukobi, koji su kulminirali u listopadu, kada je zbog nedostatka zakonske osnove za daljnje financiranje obustavljen rad niza saveznih službi.

Kada su čelnici američke središnje banke krajem rujna odlučili zadržati vrlo labavu monetarnu politiku, kao jedan od razloga za to naveli su upravo nemogućnost dogovora o proračunu jer bi neizvjesnost oko financiranja saveznih službi mogla naštetiti gospodarstvu.

„Dogovorom u Washingtonu postignuta je stabilnost na fiskalnoj strani, što otvara prostor Fedu za smanjenje monetarnih poticajnih mjera u siječnju ili ožujku. No, sve je raširenije mišljenje da će središnja banka taj potez povući već idućega tjedna“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

U korist teze o smanjenju poticajnih mjera Feda već u prosincu govori i niz podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. Jer, što je rast gospodarstva brži, to je manja vjerojatnost da će mu smanjenje poticaja naštetiti.

Međutim, Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

Posljednje priopćenje Feda u ovoj godini očekuje se 18. prosinca, nakon dvodnevne sjednice čelnika središnje banke.

U strahu da će već idućega tjedna biti smanjeni poticaji, ulagači su odlučili povući zaradu s tržišta, ne želeći riskirati gubitak dosadašnjih prinosa, s obzirom da je od početka godine S&P 500 indeks porastao oko 25 posto, što je njegov najveći godišnji skok u više od 10 godina.

„Ulagači žele zadržati dobit nakon snažnog rasta cijena od početka godine. Činjenica da se S&P 500 nije uspio zadržati iznad psihološki važne razine od 1.800 bodova navela je mnoge da pritisnu tipku za prodaju“, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Na povlačenje ulagača ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja, kao i podatak da su ulagači iz američkih dioničkih investicijskih fondova u proteklih tjedan dana izvukli 6,5 milijardi dolara, što je najveći tjedni odljev u ovoj godini.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 1,7 posto, na 6.439 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,8 posto, na 9.006 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 4.059 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 15.403 boda.

19. travanj 2024 18:28