Tržište kapitala
StoryEditor

Svjetske burze pale prvi put u mjesec dana

26. Svibanj 2013.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon četiri tjedna neprestanog rasta, jer se ulagači plaše da će američki Fed smanjiti poticajne monetarne programe, što bi moglo loše utjecati na gospodarstvo i tržište.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 0,3 posto, na 15.303 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.649 bodova, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, zaronivši na 3.459 bodova.

Posljedica je to naznaka da bi Fed mogao smanjiti programe kupnje obveznica prije nego što se mislilo. Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je u srijedu u izvješću Kongresu da će središnja banka zadržati poticajne monetarne mjere sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša. No, dodao je i to da bi Fed mogao smanjiti programe kupnje obveznica ne jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu.

Ulagače je još više uznemirio zapisnik s nedavne sjednice čelnika Feda koji je pokazao da se nekolicina njih zalaže za smanjenje poticajnih programa već u lipnju.

Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, kojima mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca, glavni su pokretači rasta cijena dionica već dugo vremena.

Samo na osnovu toga, s obzirom da gospodarski podaci nisu baš sjajni, kao ni poslovni rezultati kompanija, od početka godine Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su više od 16 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti.

Stoga se ulagači plaše da bi prerano smanjivanje ili čak ukidanje tih programa loše utjecalo na gospodarstvo i tržište.

-Mislim da se ne radi toliko o iznosima za kupnju obveznica, koliko o sigurnosti koju ulagačima pruža spoznaja da je Fed tu, prisutan na tržištima. Jednom, kada središnja banka istupi s tržišta, ulagači će morati prihvatiti činjenicu da Feda više nema i da tržište mora stati na vlastite noge- objašnjava Uri Landesman, predsjednik tvrtke Platinum Partners.

Premda bi bez Fedovih poticaja tržište izgubilo veliku podršku, cijene dionica nisu pale preoštro.

-Ulagači i dalje smatraju da svaki pad cijena predstavlja dobru priliku za kupnju. Uostalom, u ovom okružju s rekordno niskim kamatama, baš i nema puno alternativa za investiranje- kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lanz & Associates.

Uz to, mnogi analitičari smatraju da nema razloga za strah jer bi, kada će Fed početi ukidati poticajne mjere, gospodarstvo trebalo biti na putu stabilnog, samoodrživog oporavka, pri čemu bi i poslovni rezultati kompanija trebali biti bolji.

„Američko je gospodarstvo na čvršćim temeljima nego što se misli. Za snažan uspon cijena dionica od početka godine ulagači zasluge pripisuju isključivo Fedu, a zanemaruju oporavak tržištu rada i nekretnina“, kaže Joe Bell, analitičar u tvrtki Schaeffer‘s Investment Research.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale po prvi puta nakon mjesec dana. Londonski FTSE indeks oslabio je 1 posto, na 6.654 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 8.305 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 3.956 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 3,5 posto, na 14.612 bodova.

27. travanj 2024 02:08