Tržište kapitala
StoryEditor

Svjetske burze pale, Washington bez dogovora o proračunu

06. Listopad 2013.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, drugi tjedan zaredom, jer u američkom Kongresu nije postignut dogovor o proračunu, pa se ulagači plaše da bi obustava rada državnih službi mogla usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,2 posto, na 15.072 boda, a S&P 500 indeks 0,1 posto, na 1.690 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,7 posto, na 3.807 bodova.

Republikanci i demokrati nisu u ponedjeljak do ponoći postigli dogovor o proračunu za poslovnu godinu koja je počela 1. listopada jer se spore oko financiranja „Obamacarea“, zdravstvene reforme na kojoj inzistira predsjednik Barack Obama.

Stoga je od utorka prekinut rad mnogih državnih službi, a oko milijun službenika poslano je na neplaćeni dopust.

No, prva obustava rada državnih službi nakon gotovo dva desetljeća nije izazvala paniku na tržištu. Rašireno je mišljenje da kraća obustava rada ne bi trebala znatnije utjecati na tržište, no duža bi mogla narušiti povjerenje potrošača i usporiti rast gospodarstva.

Ulagači su nesigurni i zbog toga što se približava rok do kojega bi Kongres trebao prihvatiti prijedlog povećanja dozvoljene razine zaduživanja države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, zbog čega bi SAD mogao izgubiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting, što bi moglo izazvati znatan pad cijena dionica i drugih investicija.

„Ovaj pad tržišta ne bi se mogao nazvati paničnim. No, što će obustava rada duže trajati i što će se više približavati rok od 17. listopada, ulagači će biti sve nervozniji. Premda se to još nedavno činilo nevjerojatnim, sada se čini mogućim da država neće biti u stanju isplatiti sve svoje obveze nakon tog roka“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Ulagače trenutačno podržavaju signali iz američke središnje banke da bi mogla odgoditi smanjenje poticajnih monetarnih mjera jer će obustava rada državnih službi usporiti rast gospodarstva u četvrtom tromjesečju. No, i Fedova podrška tržištu ima svoja ograničenja.

„Mislim da će idućega tjedna na tržištu vladati znatno lošije raspoloženje ako se ne postigne dogovor u Kongresu“, kaže Joseph Quinlan, strateg u fondu U.S. Trust Private Wealth Management.

Na zabrinutost ulagača ukazuje snažan rast VIX ‘indeksa straha‘ Čikaške burze opcija. Taj je indeks u posljednja dva tjedna skočio više od 25 posto, na 16,7 bodova, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 0,9 posto, na 6.453 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,5 posto, na 8.622 boda, a za toliko je oslabio i pariški CAC, spustivši se na 4.164 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 5 posto, na 14.024 boda, što je njegov prvi pad u posljednjih pet tjedana.

25. travanj 2024 07:48