Tržište kapitala
StoryEditor

Svjetske burze porasle nakon dogovora u Washingtonu

20. Listopad 2013.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, pri čemu je američki S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer su ulagači odahnuli nakon što je u Washingtonu postignut dogovor o financiranju države.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 1,1 posto, na 15.399 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,4 posto, na 1.744 boda, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 3.914 bodova, najvišu razinu od 2000. godine.

Skok S&P 500 indeksa na najvišu razinu u povijesti ponajviše se zahvaljuje dogovoru u američkom Kongresu u srijedu, prema kojemu se do 7. veljače povećava razina dozvoljenog zaduživanja države, dok su do 15. siječnja osigurana sredstva za financiranje savezne vlade.

Premda su to samo privremena rješenja, jer će republikanci i demokrati i dalje pregovarati o proračunskom deficitu, i premda bi se SAD ponovno na početku iduće godine mogao naći u sličnoj situaciji, ulagače je ohrabrilo što je dogovor ipak postignut u roku, čime su okončani tjedni proračunske krize u Washingtonu.

Da dogovor nije postignut do 17. listopada, američka vlada ne bi mogla ispuniti sve financijske obveze koje joj stižu na naplatu, što je moglo dovesti do tehničkog bankrota SAD-a i velikih poremećaja na financijskim tržištima.

Analitičari su sasvim sigurni da je dvotjedna obustava rada državnih službi ostavila traga na američkom gospodarstvu. No, dok se procjene rasta bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju blago smanjuju, pozitivno na tržište utječe pretpostavka da će zbog toga američka središnja banka odgoditi smanjenje poticajnih monetarnih mjera do početka iduće godine.

„Nakon natezanja u Washingtonu posljednja dva tjedna, vjerujem da će Fed odgoditi svoje odluke. A mogućnost da se ovako labava monetarna politika nastavi do proljeća iduće godine potiče rast tržišta“, kaže Jeff Buetow, direktor u tvrtki Innealta Capital.

Nakon što je prvi dio sapunice u Washingtonu okončan, ulagači više pažnje posvećuju kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Prema podacima Reutersa, dosad je poslovna izvješća objavilo 98 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 62,2 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je nešto manje od povijesnog prosjeka od 63 posto.

Po pitanju prihoda, procjene je dosad prebacilo 53,1 posto kompanija, dok povijesni prosjek iznosi 61 posto.

Poslova izvješća uglavnom su bolja od očekivanja, no posljednjih su mjeseci analitičari znatno smanjili procjene rezultata, pa kompanijama nije osobito teško nadmašiti očekivanja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,1 posto, na 6.622 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,6 posto, na 8.865 bodova, najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 1,5 posto, na 4.286 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,1 posto, na 14.561 bod.

23. travanj 2024 23:11