Tržište kapitala
StoryEditor

Talijanska banka UniCredit zbog otpisa s nižim kapitalnim pokazateljem na kraju 2016.

30. Siječanj 2017.

Talijanska banka UniCredit, vlasnica Zagrebačke banke, objavila je u ponedjeljak da je zbog otpisa na kraju prošle godine imala stopu adekvatnosti kapitala ispod minimuma koji je utvrdila Europska središnja banka (ECB).

U strateškom trogodišnjem planu banka je sredinom prosinca najavila da u sklopu ‘čišćenja‘ bilance od rizične imovine u četvrtom tromjesečju 2016. očekuje jednokratni otpis u iznosu 12,2 milijarde eura, uključujući rezervacije za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji od 8,1 milijardu eura i neto troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi eura.

Zbog tog bi otpisa prema dokumentima objavljenim u ponedjeljak bančina stopa adekvatnosti kapitala na kraju 2016. trebala pasti na osam posto, s 10,3 posto koliko je prema iznosila na kraju rujna 2016., utvrdili su u UniCreditu.

>>>UniCredit očekuje rast hrvatskog gospodarstva u 2017. od 2,7 posto

ECB propisuje da ta stopa treba iznositi minimalno 10 posto.

UniCreditov strateški plan predviđa i dokapitalizaciju u iznosu 13 milijardi eura, putem izdanja prava, nakon čega bi prema danas objavljenom dokumentu stopa trebala ponovo porasti iznad propisane minimalne razine.

Prema kalendaru na bančinoj internetskoj stranici, banka bi trebala objaviti poslovno izvješće za prošlu godinu 9. veljače a Reuters napominje - ne navodeći izvor informacije - da bi prava mogli izdati već za tjedan dana.

Preliminarni dokument objavljen za potrebe tog izdanja navodi niz rizika povezanih s tom transakcijom, uključujući već najavljeno ukidanje 14 tisuća radnih mjesta i zatvaranje poslovnica.

Novi izvršni direktor Jean-Paul Mustier isticao je u više navrata kako se prodaja prava i ‘čišćenje‘ bilance ne provode na zahtjev regulatora.

>>>UniCredit s nižom neto dobiti i blago uvećanim prihodima u trećem kvartalu

U danas objavljenom dokumentu navodi se pak da je ECB u analizi stanja u UniCreditu utvrdio nekoliko slabosti, uključujući niske stope adekvatnosti kapitala, slabu profitabilnost, visoku razinu nenaplativih kredita u Italiji, velike troškove u Njemačkoj i Austriji i rizike povezane s izloženošću Turskoj i Rusiji.

Iz UniCredita su priopćili i da ECB trenutno provodi četiri inspekcije. Talijanska je banka među onima koje do 28. veljače moraju ECB-u dostaviti plan za rješavanje problema nenaplativih kredita.

U UniCreditu također napominju da bi u prosincu najavljena prodaja ukupno 17,7 milijardi eura nenaplativih kredita trebala otkloniti primjedbe ECB-a. Upozoravaju ipak i na rizik da to možda neće biti dovoljno.

30. travanj 2024 22:17