Aktualno Preporučeno Tržište kapitala

Tečaj dolara ispod najviših razina u 11 mjeseci, euro skliznuo na 1,15 dolara

dolara
Lider/Hina

Tečaj dolara u srijedu je na međunarodnim tržištima skliznuo ispod najviših razina u 11 mjeseci, u kontekstu jačanja napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu, zbog čega ne jenjava nervoza među ulagačima.

>>>Dolar jačao drugi tjedan zaredom

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je jutros gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 95,13 bodova. Drži se tako nešto ispod 95,30 bodova, najviše razine od sredine srpnja 2017. godine, koju je nakratko dosegnuo u trgovanju u utorak.

Tečaj eura skliznuo je, pak, za 0,15 posto prema dolaru, na 1,1574 dolara. U prekonoćnom trgovanju nakratko se spustio na najnižu razinu u dva tjedna, od 1,1528 dolara, nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi sa skupa u portugalskom gradu Sintri pozvao na strpljiv pristup europskoj monetarnoj politici.

Švicarski franak, u kojem ulagači pronalaze utočište za kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu, oslabio je blagih 0,1 posto, na 0,9953 franka za dolar.

>>>Skliznuo tečaj eura zbog opasnosti od trgovinskog rata

Ulagači prate razvoj situacije na trgovinskom planu između SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, a strahuju da bi produbljivanje njihova sukoba i moguće prerastanje u globalni trgovinski rat naštetilo rastu globalnog gospodarstva.

“Ulagači čekaju nova događanja na planu trgovinskog rata, no ozračje je i dalje prilično nervozno”, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

U fokusu je tržišta također konferencija u Sintri u Portugalu na kojoj se očekuju izlaganja guvernera središnjih banaka vodećih svjetskih gospodarstava, uključujući čelnika američke središnje banke Fed Jeromea Powella, predsjednika ECB-a Draghija i japanskog guvernera Haruhika Kurode.

>>>HNB: Dolar pao ispod šest kuna

U četvrtak će tržišta pratiti sjednicu britanske središnje banke Bank of England (BoE) na kojoj se prema ekonomistima iz Reutersove ankete ne očekuje povećanje kamatnih stopa. Tečaj funte jutros se zadržao nedaleko najnižih razina u sedam mjeseci, od 1,3151 dolara, koje je nakratko zabilježio u prekonoćnom trgovanju.

Komentari