Tržište kapitala
StoryEditor

Tečaj dolara se oporavlja

15. Siječanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o potrošnji u SAD-u i povećanje procjene Svjetske banke o rastu svjetskog gospodarstva u ovoj godini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto. Cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle su, pak, između 0,4 i 0,7 posto, dok su u Šangaju blago pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u blagom plusu, nakon što je jučer pao 0,8 posto.

Azijske ulagače potaknuo je jučerašnji osjetan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u prosincu porastao više nego što se očekivalo.

Naznake ubrzanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva utjecale su na odluku Svjetske banke, koja je jutros povećala procjenu rasta cjelokupnog svjetskog gospodarstva s 3 na 3,2 posto, kao i procjene rasta u 2015. i 2016. godini.

Među rijetkim je gubitnicama jutros burza u Šangaju jer je Svjetska banka snizila procjenu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini.

Uz to, objavljeno je da su u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu u prosincu novi krediti banaka i opskrba novcem porasli manje nego što se očekivalo, što pokazuje da tamošnja središnja banka nastoji usporiti kreditiranje, posebice ono rizično.

S druge strane, najviše je jutros skočio japanski Nikkei indeks, nakon što je jučer potonuo 3,1 posto, na najnižu razinu u mjesec dana.

Oporavak Tokijske burze zahvaljuje se rastu cijena dionica velikih japanskih izvoznika jer slabljenje jena prema dolaru povećava konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu.

Na valutnim se tržištima, naime, tečaj dolara oporavlja nakon što je u ponedjeljak, po prvi puta nakon mjesec dana, zaronio ispod razine od 103 jena.

Jutros je dosegnuo 104,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,35 jena.

Američka je valuta ponešto ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3670 na 1,3635 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, euro je ojačao, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 141,20 na 142,30 jena.

14. svibanj 2024 19:28