Tržište kapitala
StoryEditor

Tehnika, Hidroelektra i Ingra u debelom plusu

10. Prosinac 2012.

Ponajviše pod utjecajem pada najvažnijih europskih burzovnih indeksa, danas su na Zagrebačkoj burzi Crobexi u minusu, a zasad je jedina s milijunskim prometom dionica HT-a.

Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,37 posto, na 1.751 bodu, a Crobex10 0,57 posto, na 987 bodova. Redovni promet iznosio je gotovo 3 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego u petak u ovo doba.

- Domaće tržište je bez jasnih smjernica. Indeksi su u blagom minusu ponajviše pod utjecajem slabljenja europskih burzovnih indeksa, a najviše se trguje dionicom HT-a - kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Dionicom HT-a do sada je ostvareno 1,52 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 1,81 posto, na 199,5 kuna, te je zbog svog velikog udjela u Crobexima ponajviše i zaslužna za njihovo slabljenje. Slijedi dionica Dalekovoda, s 383.000 kuna prometa. Cijena joj je skočila 2,82 posto, na 67,53 kune.

I ostale građevinske dionice danas su ostvarile znatniji rast cijene, pa su dionice Tehnike i Hidroelektre niskogradnje ojačale više od 6 posto, a Ingre više od 5 posto, dok je dionica IGH poskupjela 0,7 posto.

Promet iznad 100.000 kuna ostvaren je do podneva još i dionicom Atlantske plovidbe, pri čemu joj je cijena porasla 1,23 posto, na 225 kuna. Na europskim burzama najvažniji indeksi jutros su oslabili nakon što je talijanski premijer Mario Monti protekloga vikenda najavio ostavku. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,36 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC više od 0,74 posto.

- Nove smjernice investitorima će ovoga tjedna stići od makroekonomskih pokazatelja. Sutra očekujemo objavu ZEW indeks ekonomskih očekivanja u Njemačkoj za prosinac, u srijedu podatak o industrijskoj proizvodnji u EU, dok bi krajem tjedna trebao biti objavljeni PMI indeks prerađivačkog i uslužnog sektora Njemačke i eurozone. Na kretanje inozemnih tržišta utjecat će i nove vijesti o pregovorima o američkom proračunskom manjku - zaključuje Matić.

06. svibanj 2024 00:32