Tržište kapitala
StoryEditor

Teroristički čin u Francuskoj nije obeshrabrio financijska tržišta

17. Studeni 2015.

Nakon što su tamošnji investitori zaključili da teroristički napadi u Parizu neće imati veći utjecaj na američko gospodarstvo i zarade kompanija, Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su za više od 1,3 posto

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle jer je ulagače ohrabrio uspon Wall Streeta, dok je dolar ojačao jer se uskoro očekuje povećanje kamata u SAD-u.

- Ulagači smatraju da napadi u Parizu neće imati veći utjecaj na globalno gospodarstvo dugoročno, kaže Hikaru Sato, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,4 posto, dok su cijene dionica Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,4 i 2,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,6 posto, odmaknuvši se od najnižih razina u šest tjedana.

I europske su se burze pokazale jučer otporne, pa je nakon opreznog trgovanja FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao 0,16 posto. Francuski CAC indeks oslabio je samo 0,12 posto.

- Nakon tragedije u Francuskoj, ohrabrujuće je vidjeti da teroristi nisu uspjeli obeshrabriti financijska tržišta, kaže Kathy Lien, direktorica u tvrtki BK Asset Management.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao jer je vrlo vjerojatno da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope, po prvi puta od 2006. godine. Cijena dolara prema japanskoj valuti dosegnula je jutros 123,40 jena, najvišu razinu u tjedan dana, dok se jučer u ovo doba kretala oko 122,40 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0659 dolara, najnižu razinu u sedam mjeseci. Jučer u ovo doba iznosila je 1,0710 dolara. A nakon što su jučer skočile više od 2 posto, jutros su cijene nafte stabilne. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,2 posto, na 41,80 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 44,65 dolara. 

27. travanj 2024 05:29