Tržište kapitala
StoryEditor

Tjedna analiza: Čekaju se okidači koji će oživjeti trgovanje

22. Rujan 2013.

Krećući se u vrlo uskom rasponu, Crobex indeksi Zagrebačke burze prošli su tjedan završili u blagom minusu, uz nešto veću likvidnost, a tako bi se moglo nastaviti i idućih dana, sve dok ne pristignu vijesti koje bi znatnije pomaknule indekse u jednom ili drugom smjeru.

Crobex indeks oslabio je protekloga tjedna 0,24 posto, na 1.823 boda, a Crobex10 0,41 posto, na 1.031 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 66 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna kuna više nego tjedan dana prije.

„Iako je likvidnost na domaćem tržištu protekloga tjedna bila nešto veća nego u prethodnome tjednu, i dalje je interes investitora vrlo slab. Nema okidača koji bi oživjeli trgovanje, odnosno pokrenuli tržište“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Iz letargije se tržište nakratko probudilo u četvrtak, kada je Crobex nešto više ojačao, i to pod utjecajem euforije na inozemnim burzama, izazvane odlukom Feda da nastavi sa svojim programom monetarnih poticaja, dodaje Mažurin.

Najlikvidnija je protekloga tjedna bila dionica HT-a, s 8,4 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 0,30 posto, na 177,27 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 3,8 milijuna kuna. Po rastu cijene za 11,52 posto, na 368 kuna, ujedno je i jedna od najvećih dobitnica.

I ostale dionice u brodarskom sektoru ostvarile su dobitke, zahvaljujući snažnom rastu vozarina na svjetskom tržištu. Tako je dionica Jadroplova tjedan završila u plusu 5,9 posto, Tankerske plovidbe 3,81 posto, a Uljanik plovidbe 0,61 posto.

Najveća dobitnica bila je dionica Hotela Cavtat, čija je cijena skočila 21,19 posto, na 303 kune, zahvaljujući ponudi Liburnia Riviera Holdinga (LRH) za potpuno preuzimanje te tvrtke. LRH je 80,81 postotni vlasnik Hotela Cavtat, a za preuzimanje preostalih dionica manjinskim dioničarima nudi 308,89 kuna po dionici.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Dalekovoda, čija je cijena potonula 22,22 posto. Toj tvrtki u utorak je po drugi puta Trgovački sud u Zagrebu odbio predstečajnu nagodbu. Tvrtka sada ima osam dana rok za žalbu na Visokom trgovačkom sudu RH.

Znatnije se spustila i cijena dionice Viadukta, za 10,13 posto.

A nešto veći prometi, iznad 2 milijuna kuna, ostvareni su još povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena ojačala 0,73 posto, na 271,98 kuna, Ericssona Nikole Tesle, uz rast cijene za 0,73 posto, na 1.498 kuna, te Atlantic grupe, kojoj je cijena pala za 3,13 posto, na 650 kuna.

Od gospodarskih vijesti, nakon završetka trgovanja u petak agencija Fitch Ratings smanjila je rejting Hrvatske za jedan stupanj, s ‘BBB-‘ na ‘BB+‘, uz stabilne izglede, jer se pogoršala fiskalna situacija i jer će ove godine hrvatsko gospodarstvo ponovno zabilježiti pad.

Time su u Fitchu rejting Hrvatske spustili na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu, kao što su to prije učinili Moody‘s i Standard & Poor‘s. Kod Moody‘sa Hrvatska ima rejting ‘Ba1‘, sa stabilnim izgledima, dok kod S&P-a ima ‘BB+‘, s negativnim izgledima.

A u sklopu redovne revizije Crobexa, od ponedjeljka u njegovu sastavu više neće biti dionice Luke Ploče, Tiska, Viadukta i Vira, dok će u njegov sastav ući dionice Tehnike i Uljanik plovidbe.

Na svjetskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna porasle, treći tjedan zaredom. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,6 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

U srijedu je američka središnja banka priopćila da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni sve dok se situacija u gospodarstvu dodatno ne poboljša.

To je izazvalo euforiju na tržištima jer se očekivalo smanjenje poticaja, pa su toga dana Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,9, a pariški CAC 2,2 posto.

„Protekli tjedan bio je u znaku Feda. I dok je većina investitora očekivala da će Fed na svom zasjedanju u utorak i srijedu smanjiti program otkupa obveznica, on ipak nije poduzeo takav korak. Predsjednik Feda Ben Bernanke je poručio da trenutna situacija u gospodarstvu ne podržava smanjivanje monetarnih poticaja, no nije isključio takve poteze ako gospodarstvo ojača“, kaže Mažurin.

Protekli je tjedan bio siromašan makroekonomskim objavama, no idućega tjedna bit će ih puno.

„Nove smjernice investitori će dobiti od najnovijih podataka s američkog tržišta nekretnina, kao i o inflaciji i povjerenju potrošača, a i dalje će se pratiti sve objave vezane uz Fed“, ocjenjuje Mažurin.

Domaće tržište, pak, vjerojatno će pratiti što se zbiva na inozemnim burzama, uz nastavak niske likvidnosti, dodaje.

„Crobex se ionako već tjednima kreće u uskom rasponu između 1.820 i 1.850 bodova, i tako bi moglo biti i nadalje, jer nema vijesti koje bi ga znatnije pokrenule u jednom ili drugom smjeru“, zaključuje Mažurin.

24. travanj 2024 19:58