Tržište kapitala
StoryEditor

Tjedna analiza: Crobexi oko najnižih ovogodišnjih razina

03. Studeni 2013.

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna cijene dionica osjetno oscilirale, zbog objave poslovnih rezultata domaćih kompanija, no likvidnost je i dalje vrlo niska, dok su se Crobexi zadržali nadomak najnižih ovogodišnjih razina.

Crobex indeks prekinuo je prošloga tjedna 6-tjedni negativni niz, ojačavši mršavih 0,02 posto, na 1.764 boda. No, i dalje je nedaleko najniže ovogodišnje razine od 1.763 boda, zabilježene 2. siječnja. Crobex10 skliznuo je, pak, drugi tjedan zaredom, i to za 0,89 posto, na 990 bodova.

Oba indeksa završila su listopad s gubitkom – Crobex je pao 2,55 posto, a Crobex10 3,37 posto. To je već sedmi mjesec zaredom kako bilježe gubitke.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga, za jedan dan skraćenog radnog tjedna 35,8 milijuna kuna, oko 22 milijuna manje nego tjedan dana prije.

U blok transakciji dionicom Leda ostvareno je još 16 milijuna kuna, po cijeni od 8.000 kuna po dionici.

„U fokusu investitora na domaćem tržištu prošloga su tjedna bili poslovni rezultati kompanija za prvih devet mjeseci. Kao što se i očekivalo, rezultati su loši. Kompanije čije su dionice sadržane u Crobexu10 zabilježile su ukupan pad prodaje za 5,7 posto, EBITDA-e za 12,6 posto, a neto dobiti za 24,4 posto“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, na takvu izvedbu najviše su apsolutno utjecali poslovni rezultati HT-a i Ine.

HT je u srijedu izvijestio o padu prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za 8 posto i neto dobiti za nešto više od 30 posto.

Dionica te kompanije zabilježila je prošloga tjedna pad cijene za 1,74 posto, na 167 kuna, a tijekom tjedna je dotaknula i 166,10 kuna – novu najnižu povijesnu razinu. Tom dionicom ostvarena je gotovo trećina ukupnog prometa – 11,2 milijuna kuna.

Ina je, pak, u prvih devet mjeseci imala 8 posto niže prihode, te 59 posto nižu neto dobit. Cijena njezine dionice pala je za 5,54 posto, na 3.835 kunu.

Kao ugodno iznenađenje ističu se rezultati Atlantic grupe, koja je izvijestila o rastu neto dobiti za čak 139 posto, uz 2,6 posto veće prihode od prodaje. Dionica Atlantic grupe protekloga je tjedna ojačala 3,05 posto, na 659 kuna, uz 635,3 tisuće kuna prometa.

Iza HT-a, nalikvidnija je protekloga tjedna bila dionica Valamar Adrije, s više od 3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla za 0,78 posto, na 154,43 kuna.

Ta je kompanija u prvih devet mjeseci povećala ukupne prihode na razini grupe za 16,4 posto, na 1,098 milijardi kuna, te neto dobit za gotovo 22 posto, na 283,09 milijuna kuna.

U fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adris grupe, s 1,8 milijuna kuna prometa, i blagim rastom cijene, za 0,19 posto, na 265 kuna.

Adris grupa u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 487 milijuna kuna, što je pad od 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a za 14,3 posto smanjena je i neto dobit koja iznosi 388,7 milijuna kuna.

Ukupni prihodi grupe u prvih su devet mjeseci iznosili 2,5 milijardi kuna, što je za 3,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 5,2 posto, na 26,3 kune, ističe se dionica Dalekovoda.

Na razini grupe, Dalekovod je ostvario neto dobit od 6,4 milijuna kuna, što predstavlja poboljšanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je ostvaren gubitak od 9,7 milijuna kuna. Ipak, ukupni prihodi su 15,8 posto manji nego lani, te su iznosili 927,6 kuna.

Najveća je gubitnica prošloga tjedna bila dionica Diokija, s padom cijene za 31,5 posto, na 5 kuna, uz promet od gotovo 400.000 kuna. U ponedjeljak je Nagodbeno vijeće Fine podnijelo prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom nakon što nije uspjela predstečajna nagodba s vjerovnicima.

„Općenito, ni protekloga tjedna likvidnost se nije znatnije popravila, no cijene dionica su zbog sezone objave rezultata bile volatilnije nego inače“, ističe Mažurin.

Idućih dana fokus investitora usmjerit će se na inozemne burze, s obzirom da će sezona objava završiti, smatra Mažurin.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. No, trgovalo se oprezno jer bi američki Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se očekivalo, dok poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,3, a S&P 500 0,1 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna blago porasle. Londonski FTSE i frankfurtski DAX ojačali su 0,2 posto, dok je pariški CAC porastao 0,1 posto.

„Makroekonomski pokazatelji koji su pristizali posljednjih dana bili su lošiji od očekivanja, te nisu dali razloga Fedu da na prošlotjednom zasjedanju zaoštri monetarnu politiku. Većina analitičara očekuje da će se to dogoditi tek u prvom kvartalu iduće godine“, navodi Mažurin.

I idućih će dana u fokusu investitora na inozemnim tržištima biti vijesti oko Feda, poslovni rezultati kompanija i izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak.

18. travanj 2024 15:10