Tržište kapitala
StoryEditor

Trgovanje na ZSE-u upalo u kolotečinu

13. Ožujak 2012.

Na ZSE-u danas bi se mogao nastaviti uspon Crobexa drugi dan zaredom, ponajviše zahvaljujući pozitivnim kretanjima na svjetskim burzama, a pozornost ulagača mogla bi privući dionica Instituta IGH zbog najave dokapitalizacije.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast. Crobex indeks ojačao je jučer 0,62 posto, na 1.799 bodova, ponovno se primaknuvši psihološki važnoj granici od 1.800 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,38 posto, na 998 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 15,2 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna kuna više nego u petak.

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom HT-a, 2,5 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,56 posto, na 222,2 kune. Najava obnove stambenih jedinica, vrijedna 1,8 milijardi kuna jučer je ponovno u veći fokus investitora stavila dionice građevinskog sektora. Tako je dionica Tehnike poskupjela više od 3 posto, Dalekovoda 0,75 posto, a Ingre 0,4 posto.

-Na domaćem tržištu danas bi trgovanje moglo biti slično jučerašnjem. Indeksi bi mogli stagnirati, a hoće li završiti dan u pozitivnom ili negativnom području, ovisit će ponajprije od situacije na svjetskim burzama“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austira.

-Uz osluškivanje vanjskih zbivanja, na domaćem tržištu u nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica IGH zbog najavljene dokapitalizacije“, navodi Franin. Institut IGH sazvao je Glavnu skupštinu za 26. travnja na kojoj će odlučivati o povećanju temeljenog kapitala tvrtke.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu povećanje temeljnog kapitala sa 63,43 milijuna kuna za najviše 106 milijuna kuna, na 169,43 milijuna. Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu, izdavanjem najviše 265 tisuća novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 400 kuna. Pojedinačna cijena novoizdanih dionica utvrđena je u iznosu od 760 kuna.

Uprava i Nadzorni odbor predložili su cijenu upisa novih dionica uz diskont od 23,92 posto, uvažavajući prosječnu cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi u 30 dana koji su prethodili danu odluke Uprave i Nadzornog odbora, navodi se u pozivu za skupštinu. Cijena dionice IGH jučer je oslabila za nešto više od 1 posto, te sada iznosi 949,99 kuna.

26. travanj 2024 05:02