Tržište kapitala
StoryEditor

Tri razloga porasta cijene nafte

15. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Cijena nafte ponovno raste. U posljednja dva mjeseca cijena WTI nafte porasla je čak 38 posto te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 60,45 dolara po barelu (17.3.2015 cijena je iznosila 44,45 dolara po barelu).

Nekoliko je razloga porasta cijene nafte:Masovno zatvaranje bušotina u SAD-u

Od početka godine u SAD-u je zatvoreno skoro 50 posto bušotina. Naime, broj naftnih bušotina u SAD-u je naglo porastao zadnjih godina radi korištenja nove metode vađenja nafte - frackinga. No, vađenje nafte ovom metodom je poprilično skupo, te se pri cijeni nafte od 50 dolara ili nižoj gotovo nikome ne isplati. Budući da je početkom godine cijena nafte u dva navrata pala na 45 dolara po barelu, naftne kompanije su počele masovno zatvarati bušotine te odlučile pričekati višu cijenu kada će proizvodnja nafte ponovno postati isplativo.

Slabljenje dolara

Cijena nafte, ali i većine drugih energenata, gotovo uvijek se kreće suprotno kretanju tečaja američkog dolara. Kada američki dolar jača, cijena energenata pada, a kada američka valuta slabi, cijena energenata raste. Budući da je dolar u odnosu na euro, ali i većinu drugih valuta, u posljednjih mjesec do dva oslabio približno 10 posto, ne treba iznenaditi i nagli porast cijene nafte.

Interes dijela proizvođača nafte

Mnogim zemljama koje proizvode naftu kao što su Iran, Rusija, Norveška, Kanada i SAD ne odgovara niska cijena nafte jer je vađenje nafte pri cijeni od npr. 50 dolara po barelu neisplativo i htjele bi višu cijenu. Vjerojatno jedina zemlja kojoj je privremena niska cijena nafte u interesu jest Saudijska Arabija, kojoj udio u globalnoj proizvodnji već godinama pada. Rušenjem cijene nafte Saudijci su željeli uništiti dio proizvodnje u SAD-u i drugim zemljama, te na taj način zadržati visoki udio na naftnom tržištu.

Kakvu cijenu očekivati u budućnosti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je nakon naglog rasta posljednja dva mjeseca moguć privremeni pad cijene, ali da će u roku godinu ili dvije cijena nafte i dalje rasti te vjerojatno barem na kratko dosegnuti 70 dolara po barelu. Takvom stajalištu u prilog ide stajalište iranskog ministarstva za naftu, koje smatra da će do kraja 2016. godine cijena nafte porasti na 80 dolara po barelu. No treba uzeti u obzir i zaključak zadnjeg sastanka predstavnika OPEC-a, u kojem se navodi da će u idućem desetljeću nafta u prosjeku teško moći doći na razine iznad 100 dolara po barelu, koje je u više navrata dosegnula u posljednjih nekoliko godina.

24. travanj 2024 00:45