Tržište kapitala
StoryEditor

Trumpova najava smanjenja poreza potaknula svjetske burze

12. Veljača 2017.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti jer su ulagači optimistični nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio smanjenje poreza.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,0 posto, na 20.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.316 bodova, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 5.734 boda.

Nove najviše razine tih indeksa u povijesti zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon što je Donald Trump polovicom tjedna poručio da uskoro slijedi porezna reforma.

>>>ECB upozorava: Trumpov plan o deregulaciji mogući uzročnik nove financijske krize

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je 8,3 posto upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima.

Posljednjih tjedana tržište je izgubilo na zamahu jer Trump nije puno govorio o ekonomskim politikama koje kani voditi, no njegova najava smanjenja poreza ponovno je oživjela tržište.

"Ulagači su se plašili da je Trump skrenuo na neke druge teme. Najava smanjenja poreza pokazuje da je ponovno na pravom putu. Očekujemo da će to potaknuti rast gospodarstva, a ne samo zarade kompanija po dionici", kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Osim najava iz Washingtona, podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 70 posto kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo financijska izvješća, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

>>>VIDEO: Predsjedniče Trump učinite Hrvatsku trećom!

Stoga su povećali procjene, pa sada u anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku biti za 8,4 posto veća na godišnjoj razini, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

Na početku sezone objava rezultata analitičari su očekivali rast zarada od 6,1 posto.

"Solidan broj kompanija nadmašuje očekivanja i korporativna Amerika izlazi iz recesije zarada", kaže Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial Group.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 posto, na 7.258 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 posto, na 11.666 bodova, a za toliko je ojačao i pariški CAC, dosegnuvši 4.828 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,4 posto, na 19.378 bodova, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

24. travanj 2024 14:03