Tržište kapitala
StoryEditor

Tržište će biti vrlo podložno glasinama

09. Rujan 2013.

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nestabilno trgovanje jer će američki Kongres raspravljati o prijedlogu Bijele kuće o vojnom napadu na Siriju, a pažljivo će se pratiti i sve vijesti koje bi mogle naznačiti hoće li Fed već u rujnu smanjiti poticajne monetarne mjere. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 14.922 boda, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.655 bodova, a Nasdaq indeks 2 posto, na 3.660 bodova.

Nakon pada za više od 3 posto u kolovozu, rast S&P 500 indeksa u prvom tjednu rujna potaknuli su bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva.

On stabilno raste, no ulagači nisu sigurni da je to dovoljno čvrst rast da mu smanjenje Fedovih poticajnih monetarnih mjera ne bi naštetilo.

Čelnici američke središnje banke, koji će zasjedati polovicom ovoga mjeseca, poručili su u niz navrata da bi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara, mogli smanjiti, ako se situacija u gospodarstvu poboljša.

Ti programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

Zabrinjava ih i sirijska kriza. Ovoga bi tjedna američki Kongres trebao raspravljati o prijedlogu predsjednika Barack Obama o ograničenom vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo.

- Tržište će biti vrlo podložno glasinama. Ulagače brine mogućnost da ograničen napad eskalira u širi i duži konflikt. Stoga ovoga tjedna očekujem povećanu nestabilnost na tržištu - kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Ulagači su u posljednja tri tjedna iz američkih dioničkih fondova povukli više od 15 milijardi dolara.

Takav odljev novca iz dioničkih fondova nije zabilježen još od kolovoza 2011. godine, što pokazuje da se ulagači plaše korekcije cijena dionica, nakon njihova snažnog rasta od početka godine.

- Taj odljev pokazuje da su ulagači zabrinuti u vezi daljnjeg kretanja tržišta dionica, zbog moguće korekcije cijena - kaže Jeff Tjornehoy, analitičar u tvrtki Lipper, koji podsjeća da je korekcija S&P 500 indeksa, odnosno pad za 10 posto od njegovog prethodnog vrhunca, zadnji puta zabilježena prije više od dvije godine.

19. travanj 2024 08:58