Tržište kapitala
StoryEditor

‘Tržište kao da je na nekim drogama‘

10. Siječanj 2013.

Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks raste i treći dan zaredom, pa je dosegnuo najvišu razinu u devet mjeseci, a na dobro raspoloženje ulagača ukazuje i to što su na dobitku gotovo sve dionice kojima se trguje.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu oko 0,8 posto, na 1.842 boda, što je njegova najviša razina od polovice travnja prošle godine. Crobex10 porastao je, pak, 0,5 posto, na 1.031 bod, novu najvišu razinu od rujna 2011. godine.

Redovni promet iznosio je oko 4,8 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego jučer u ovo doba.

-Uspon tržišta i dalje se nastavlja, raspoloženje je dobro, pa je od svih dionica kojima se danas trguje svega njih četiri, pet u minusu, i to malom. Očekivao se rast tržišta na početku godine, što je manje-više uobičajeno, no sada je to već prilično dugotrajan trend rasta-kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Na listu milijunašica do podneva se uvrstila samo dionica HT-a. Cijena joj je pritom porasla za 0,7 posto, na 212 kuna. Među najvećim dobitnicama i danas su dionice Atlantic Grupe i Ericssona Nikole Tesle, s rastom od oko 5,5, odnosno 2,5 posto.

U fokusu ulagača već su danima i dionice AD Plastika. Uz promet od oko 550 tisuća kuna, cijena te dionice porasla je danas 1,7 posto, na 117 kuna.

-Tržište pokreće dobra atmosfera na svjetskim burzama, nakon što je SAD izbjegao ‘fiskalnu liticu‘, ali i špekulacije o istim ili čak i većim dividendama domaćih kompanija nego prošle godine, pozitivna očekivanja od ulaska u Europsku uniju itd. Riječju, tržište djeluje kao da je ‘na nekim drogama‘ jer u biti nema nekih pokazatelja, ni makro ni mikro, koji bi ukazivali na oporavak gospodarstva. Sve u svemu, situacija na tržištu trenutačno izgleda dobro, a vidjet ćemo dokle će to trajati, kada će doći do nekog predaha-kaže Rinkovec.

Dobro raspoloženja na domaćem tržištu zahvaljuje se, među ostalim, optimizmu koji je zavladao na svjetskim burzama, nakon što je na početku godine SAD izbjegao automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što je moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Uz to, sezona objave poslovnih rezultata američkih kompanija za četvrto lanjsko tromjesečje dobro je počela, a rast kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu, polagano se ubrzava.

Zahvaljujući tome, oko podneva su londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili u plusu između 0,1 i 0,3 posto, dok je pariški CAC bio u blagom minusu. Američki terminski indeksi također su trenutačno u plusu, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

20. travanj 2024 09:56