Tržište kapitala
StoryEditor

Tržište naftom: 50 dolara za barel ispunjava ciljeve Saudijaca

22. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Tržište naftom ponovno se opisuje ‘bikovskim‘ pridjevima zbog rasta cijena od 22 posto posljednjih nekoliko tjedna. Naime, nakon izglasavanja Brexita cijena nafte pala je za više od 20 posto, što je naftu tehnički dovelo u teritorij ‘medvjeda‘, no rast na oko 50 dolara za barel za sada se čini kao najviša moguća cijena u ovom trenutku, smatraju u Saxo banci.

- Do pada cijene tijekom srpnja došlo je zbog zabrinutosti ulagača oko visokih zaliha nafte i njezinih proizvoda te da će to dodatno usporiti rebalans tržišta, a ujedno su bili svjesni da se približavamo razdoblju kada počinje usporavanje aktivnosti rafinerija i u skladu s time povećanje uskladištene nafte. U kombinaciji s povećanjem broja bušotina u SAD-u i povećanja proizvodnje nekoliko glavnih proizvođača iz OPEC saveza, to je dovelo do bitnog rasta kratkih pozicija u hedge fondovima – opisuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci te dodaje da je i proizvodnja nafte u Iranu i Saudijskoj Arabiji također narasla za milijun barela dnevno, od siječnja ove godine.

Nedavna verbalna intervencija na tržištu naftom, koja je početno stigla od slabijih članica OPEC-a, dobila je na snazi kada se u komunikaciju uključio ministar energije iz Saudijske Arabije. I dok slabije članice očajnički trebaju više cijene, plan Saudijske Arabije ponajprije je bio pokušaj stabilizacije nakon što je cijena nafte značajno pala nakon Brexita. Saudijci su uspjeli utjecati na tržišni sentiment i pri tome natjerati na smanjenje udjela kratkih pozicija na tržištu ročnica, kojih je bilo sve više u kratkom roku. Upravo je to smanjenje, a ne mogući utjecati dogovora o zamrzavaju proizvodnje, dovelo do posljednjeg oporavka cijene nafte, poručuje analitičar za robna tržišta iz Kopenhagena.

- Kolovoz i posebice rujan obično su izazovni mjeseci za tržište nafte s rastom količina na tržištu dok usporedno pada potražnja rafinerija. Predviđajući takav razvoj događaja, stvoren je zapravo bolji sentiment na tržištu. Strah od zamrzavanja proizvodnje mogao bi stoga biti dovoljan da odvrati ulagače od agresivnijeg zauzimanja kratkih pozicija tijekom rujna, mjeseca u kojem se bilježe padovi cijene proteklih pet godina – kaže Hansen i pojašnjava da je malo vjerojatno da će OPEC bilo što poduzeti na sastanku u Alžiru krajem rujna, ako cijena i dalje ostane na razini od 50 dolara za barel.

To samo potvrđuje kako smo još jednom svjedočili sposobnosti Saudijske Arabije da preokrene tržište, u savršeno pogođenom trenutku. Naime, komentar ministra zaduženog za naftu Khalida al-Faliha ‘spremni smo za akciju‘ nesumnjivo je bio jezičac na trik-vagi koji je izbacio kratke pozicije s tržišta, podsjeća Hansen.

Ipak, ograničene su mogućnosti za daljnji rast cijene i očekujemo da će Brent nafta naći uporište na razini od 50 do 52 dolara za barel prije ponovne korekcije na, prema nama, poželjnom omjeru između 45 i 50 dolara za barel, poručuju iz danske investicijske banke, u očekivanju skorog izvještaja o špekulativnim podacima za stanje s polovice kolovoza koji bi mogao pokazati koliko je za oporavak zaslužno pokrivanje kratkih pozicija ili nove duge pozicije.

 

26. travanj 2024 20:10