Tržište kapitala
StoryEditor

Tržištu prijeti mač s dvije oštrice

26. Kolovoz 2013.

Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje jer i dalje nije jasno je li američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi Fed mogao početi smanjivati poticajne monetarne mjere, koje već dugo podržavaju rast cijena dionica.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 0,5 posto, na 15.010 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 posto, na 1.663 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 3.657 bodova.

Prvi rast S&P 500 i Nasdaq indeksa, nakon dva tjedna pada, zahvaljuje se naznakama jačanja kineskog i gospodarstva eurozone. No, trgovalo se oprezno zbog nesigurnosti po pitanju kada će Fed početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Takvo tiskanje svježeg, jeftinog novca već dugo podržava rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi smanjivanjem tih programa tržište izgubilo snažnu podršku.

Mnogi analitičari smatraju da će čelnici središnje banke već na idućoj sjednici u rujnu smanjiti poticajne mjere, ako se pokaže da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka.

Tržištu, zapravo, prijeti mač s dvije oštrice. I dok poticajne mjere Feda podržavaju cijene dionica, nastavak labave monetarne politike značio bi da je gospodarstvo i dalje preslabo da bi raslo bez intervencija, pa se postavlja pitanje je li snažan rast cijena dionica od početka godine održiv.

Ako, pak, Fed smanji poticaje, to bi značilo da čelnici središnje američke banke smatraju da je gospodarstvo dovoljno snažno za samoodrživ rast, no postavlja se pitanje može li tržište i dalje rasti bez pritoka svježeg, jeftinog novca.

Zbog toga su ulagači oprezni, pa je VIX ‘indeks straha‘ Čikaške burze opcija u posljednja tri tjedna porastao gotovo 17 posto. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica, nakon što je u posljednja tri tjedna S&P 500 indeks pao 2,7 posto.

-Očekujemo da će i idućih nekoliko tjedana na tržištu vladati oprez. Nije da nam prijeti recesija, no rast gospodarstva nije baš uvjerljiv, pa očekujemo nesigurno trgovanje- kaže Michael Mullaney, direktor u fondu Fiduciary Trust Co.

A kakva je situacija u gospodarstvu možda će pojasniti makroekonomski podaci koji će biti objavljeni ovoga tjedna. Među ostalim, očekuju se izvješća o narudžbama trajnih proizvoda i raspoloženju potrošača u SAD-u.

Najviše pažnje privući će, pak, posljednja procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju. Analitičari procjenjuju da je gospodarstvo poraslo 2,2 posto, više od 1,7 posto, koliko je pokazala prethodna procjena.

Neki analitičari špekuliraju da bi bolji podatak nego što se očekuje mogao negativno utjecati na tržište.

-Ako BDP poraste više od 2,5 posto, to bi moglo navesti Fed na veće smanjenje poticajnih monetarnih programa nego što se očekuje. A to bi moglo loše utjecati na tržište kapitala-zaključuje Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

19. travanj 2024 08:27