Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu bi mogle biti dionice Croatia osiguranja

08. Kolovoz 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje slab promet, uz stagnaciju Crobexa, dok bi u fokusu malobrojnih ulagača mogle biti dionice Croatia osiguranja zbog početka procesa privatizacije, te najnoviji podaci o turističkoj sezoni.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,25 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 0,33 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet dionicama bio je 3,8 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego dan prije.

Niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno oko 628.000 kuna, a cijena joj skliznula 0,33 posto, na 173,63 kuna.

-Ni danas ne očekujem veće promjene na domaćem tržištu, jer je većina investitori na godišnjem odmoru, pa bi Crobexi mogli stagnirati, uz nizak promet. U fokusu bi mogle biti dionice Croatia osiguranja- kaže Hrvoje Lacmanović, investicijski savjetnik u Centar banci.

Ministarstvo financija jučer je objavilo poziv za prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dijela dionica CO-a iz državnog portfelja i za dokapitalizaciju.

Vlada namjerava prodati dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela u CO-u, i to tako da joj nakon dovršetka transakcije u vlasništvu ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica, odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog CO-a.

Mediji pišu da je KPMG, konzultantska tvrtka koju je unajmila Vlada da procijeni vrijednost CO-a, utvrdila da ta tvrtka vrijedi 210 milijuna eura, što znači da bi prodajom 42 posto tvrtke Vlada mogla zaraditi oko 90 milijuna eura.

Cijena redovne dionice Croatia osiguranja jučer je pala za 8,5 posto, na 6.400 kuna, uz promet od 360.000 kuna.

-Investitori će vjerojatno pozorno pratiti i najnovije podatke o turističkim dolascima i noćenjima- navodi Lacmanović.

Ministar turizma Darko Lorencin danas bi na konferenciji za medije trebao predstaviti rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj za srpanj i prvih sedam mjeseci ove godine, a očekuje se da će podaci biti pozitivni.

Procjenjuje se i da bi porast broja dolazaka i noćenja turista mogao pozitivno utjecati na potrošnju. Jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u lipnju u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 2,7 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo. To je ujedno i drugi mjesec zaredom kako potrošnja raste.

A sa svjetskih burzi ne stižu poticajne vijesti. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da bi Fed uskoro mogao početi smanjivati poticajne monetarne programe, koji su dugo vremena podržavali rast tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,31 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,38, a Nasdaq indeks 0,32 posto.

No, na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o vanjskoj trgovini Kine.

-Na inozemnim burzama investitorima će danas smjernice dati tjedni podaci o nezaposlenima u SAD-u- zaključuje Lacmanović.

19. travanj 2024 10:27