Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu gotovo sve blue chip dionice

04. Siječanj 2013.

Zahvaljujući pozicioniranju investitora u dionica na početku godine, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas skočili više od jedan posto, unatoč negativnim kretanjima na inozemnim tržištima.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 1,09 posto, na 1.789 bodova, a Crobex10 1,22 posto, na 998 bodova.

Redovni promet iznosio je 6,53 milijuna kuna, što je otprilike 1,3 milijuna više nego jučer u ovo doba.

-U fokusu investitora danas su gotovo sve blue chip dionice, što ukazuje da se investitori znatnije pozicioniraju na početku nove godine. Ovo zelenilo na burzi u suprotnosti je s vanjskim negativnim kretanjima, nakon objave zabilješke Feda s posljednjeg sastanka- kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Na europskim burzama najvažniji indeksi danas su u negativnom području. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu su između 0,05 i 0,5 posto.

Do podneva na domaćem tržištu sa čak tri dionice ostvarile su milijunske promete.

Najviše prometa ostvareno je dionicom Atlantic grupe, 1,62 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena skočila 5,36 posto, na 590 kuna.

Slijedi dionica Valamar Adrije, s prometom od 1,14 milijuna kuna i rastom cijene za 1,05 posto, na 112 kune.

Među milijunašima je i dionica HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 2,6 posto, na 206 kuna.

Većina cijena dionica danas je u plusu. Najveće dobitke pritom ostvaruje dionica Viadukta, koja je poskupjela 6,47 posto, te Dalekovoda, 5,26 posto.

Teško je reći hoće li se ovaj pozitivni trend nastaviti, dodaje Mažurin.

-Vjerojatno je ipak riječ o kratkotrajnom uzletu na domaćem tržištu s obzirom na i dalje loše makroekonomske pokazatelje-dodaje Mažurin.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo u studenome prošle godine nominalno pao za 1,9, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je nešto manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u studenome na godišnjoj razini za 5,9 posto. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 5,4 do 6,5 posto.

No, to je već deveti mjesec zaredom kako potrošnja pada, a u posljednja tri mjeseca taj se pad ustalio u rasponu od 5,7 do 6 posto.

24. travanj 2024 19:35