Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu investitora bit će vijesti oko privatizacije i dokapitalizacije Croatia osiguranja

17. Prosinac 2013.

I danas bi na Zagrebačkoj burzi obujam trgovanja mogao biti nešto veći nego inače jer je ovo posljednji trgovinski tjedan prije kraja godine koji nije skraćen zbog blagdana, a mogao bi se nastaviti i blagi uspon Crobex indeksa.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,26 posto, na 1.771 bod, a Crobex10 0,30 posto, na 991 bod.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 15,8 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, i to 4,4 milijuna kuna u blok transakciji po cijeni od 174,7 kune za dionicu, te 3,19 milijuna kuna u redovnom trgovanju. Zadnja cijena po kojoj se jučer njome trgovalo bila je 174,6 kuna, što je 0,28 posto manje nego u petak.

Milijunski prometi ostvareni su s još tri dionice. Pritom je cijena AD Plastika oslabila 0,79, a Zagrebačke banke 2,6 posto. Dionica Luke Ploče poskupila je, pak, 1,2 posto.

 - Očekujem i danas nešto veći promet na domaćem tržištu, s obzirom da je ovo posljednji trgovinski tjedan prije kraja godine koji nije skraćen zbog blagdana. U fokusu investitora, pak, bit će vijesti oko privatizacije i dokapitalizacije Croatia osiguranja - kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Ministarstvo financija zaprimilo je obvezujuće ponude za kupnju dionica i dokapitalizaciju Croatia osiguranja od rovinjske Adris Grupe i poljskog osiguravatelja PZU.

Nakon ocjene pristiglih ponuda, Ministarstvo će predložiti Vladi odabir najpovoljnijeg investitora, možda već ovoga tjedna.

- Moguće je da vidimo i zakašnjelu reakciju tržišta na preliminarne poslovne rezultate Končara - dodaje Harambašić Nereau.

Koncern Končar ovu će godinu završiti s 2,6 milijardi kuna konsolidiranog prihoda od prodaje i dobiti nakon oporezivanja od 156,5 milijuna kuna, što je 11 posto više od plana za ovu godinu, istaknuo je jučer predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Končarevi prihodi od prodaje realizirani ove godine za 6 posto su viši u odnosu na 2012. Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 1,3 milijarde kuna ili 7 posto više nego lani, dok su prihodi od izvoza, koji čini 50 posto ukupne prodaje, porasli prema prošloj godini za 5 posto te su realizirani također u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Cijena Končareve dionice jučer je stagnirala na 689,99 kuna, uz svega 15.000 kuna prometa.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su dobri gospodarski podaci ublažili bojazni ulagača od posljedica smanjenja poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,82 posto, dok je S&P 500 porastao 0,63, a Nasdaq indeks 0,71 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se novim podacima koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Zbog toga je sve više onih koji očekuju da će čelnici Feda već na ovotjednoj sjednici smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, koji su godinama podržavali rast gospodarstva i cijena dionica.

No, kako gospodarstvo snažno raste, splasnule su bojazni ulagača da će mu smanjenje poticaja naštetiti.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no trgovalo se oprezno uoči sjednice čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu.

- Trgovanje na inozemnim burzama bit će oprezno, uoči zasjedanja Feda, jer investitori iščekuju signale u vezi daljnjeg smjera monetarne politike u SAD-u - zaključuje Harambašić Nereau.

20. travanj 2024 11:14