Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu ponuda Twittera i izvješće o zaposlenosti

04. Studeni 2013.

Na Wall Streetu će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti javna ponuda dionica Twittera i izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na tržište.

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 15.615 bodova, a S&P 500 0,1 posto, na 1.761 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,5 posto, na 3.922 boda.

Prošloga se tjedna trgovalo vrlo oprezno, premda je američka središnja banka odlučila i dalje mjesečno kupovati 85 milijardi dolara državnih i hipotekarnih obveznica i na taj način poticati rast gospodarstva.

Međutim, u priopćenju, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda izostavili su rečenicu iz prošloga o zabrinutosti zbog rasta kamata, pa su neki ulagači zaključili da bi Fed mogao smanjiti poticajne monetarne programe već u prosincu, prije nego što se mislilo.

Međutim, pokažu li makroekonomski podaci da je 16-dnevni prekid rada državnih službi u prvoj polovici listopada znatnije usporio rast gospodarstva, Fed bi takvu odluku mogao odgoditi do ožujka iduće godine, do kada bi se gospodarstvo moglo oporaviti, a američki Kongres prihvatiti trajni dogovor o proračunu i zaduživanju države.

Zbog toga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti makroekonomska izvješća, posebice ono o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Ulagači će pažljivo pratiti i nastavak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dosad je izvješća objavilo oko 74 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 68,5 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je više od povijesnog prosjeka od 63 posto. No, samo je 53,3 posto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, manje od povijesnog prosjeka od 61 posto.

U fokusu će biti i javna ponuda dionica Twittera, koja privlači najviše pažnje još od ponude Facebooka u svibnju 2012. godine.

„Ne radi se samo o dionici, javna ponuda Twittera pokazat će koliko je još novca na tržištu“, kaže John Rutledge, strateg u tvrtki SAFANAD.

Twitter kani prodati 70 milijuna dionica po cijeni između 17 i 20 dolara, što bi značilo da ta tehnološka kompanija vrijedi oko 11 milijardi dolara. Cijena dionice u javnoj ponudi trebala bi biti poznata 6. studenoga navečer, a dan kasnije njome bi se trebalo početi trgovati na Wall Streetu.

I dok dio analitičara smatra da bi na tržištu cijena Twittera mogla porasti i do 30 posto iznad cijene u javnoj ponudi, drugi nisu toliko optimistični, s obzirom da je svojedobno brzo splasnula euforija u vezi prodaje dionica Facebooka.

Kada se u svibnju prošle godine počelo trgovati dionicom te društvene mreže, cijena joj je iz niza razloga oštro pala i tek je godinu dana kasnije dosegnula razinu iz javne ponude.

16. travanj 2024 12:57