Tržište kapitala
StoryEditor

‘U neka druga vremena tržište bi snažnije reagiralo na najavu Ericssona Nikole Tesle‘

19. Ožujak 2014.

Na Zagrebačkoj bi burzi i danas indeksi mogli stagnirati, uz nešto veći obujam trgovanja, jer zasad nema novih poticajnih poslovnih vijesti, dok se na inozemnim burzama trguje oprezno uoči odluka američke središnje banke o monetarnoj politici.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ostao nepromijenjen, na 1.763 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,05 posto, na 980 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego dan ranije.

U blok transakciji dionicom Leda, po cijeni od 8.750 kuna po dionici, ostvareno je dodatnih 4,8 milijuna kuna prometa.

U redovnom trgovanju, pak, najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, oko 3 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,31 posto, na 165 kuna.

Milijunski promet, 2,7 milijuna, ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je pala 0,8 posto, na 1.617 kuna.

- Jučerašnje trgovanje obilježilo je nešto veći promet, kao i proteklih dana, i to ponajviše zbog većeg prometa dionicom Ericssona Nikole Tesle. I danas očekujem nešto veći obujam trgovanja, uz stagnaciju Crobexa - kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

No, kako ističe, unatoč nešto većem prometu posljednjih dana, domaće tržište još je daleko od oporavka.

- U neka druga vremena tržište bi snažnije reagiralo na najavu Ericssona Nikole Tesle o isplati dividende od 320 kuna ili, pak, na objavu dokapitalizacije Dalekovoda i ugovora o novom poslu u inozemstvu - navodi Rinkovec.

Dalekovod je jučer izvijestio da je na međunarodnom natječaju njegova tvrtka Dalekovod Proizvodnja potpisala ugovor sa Statnettom o isporuci oko 50 posto svih ukupnih godišnjih narudžbi ovjesne opreme za tu norvešku tvrtku, a dan ranije da je Konsolidator uplatio 150 milijuna kuna za njegovu dokapitalizaciju.

Cijena dionice Dalekovoda jučer je ojačala 1,14 posto, na 28,5 kuna, no uz svega 16.000 kuna prometa.

Od poslovnih vijesti, HT je sazvao za 29. travnja skupštinu dioničara, na kojoj će dioničari odlučivati o dividendi i povećanju temeljnog kapitala.

Tako se predlaže da se od lanjske neto dobiti od 1,43 milijarde kuna 736,96 milijuna rasporedi za isplatu dividende od 9 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su na dan 9. svibnja upisani u depozitarij SKDD-a kao vlasnici, pri čemu je ex-dividend date 7. svibnja, a dan isplate dividende 26. svibnja.

Nadalje, predlaže se da se 694 milijuna kuna upotrijebi za povećanje temeljnog kapitala, a preostali dio neto dobiti stavi u zadržanu dobit. Temeljni kapital povećao bi se s trenutnih 8,19 na 8,88 milijardi kuna i to izdavanjem novih dionica razmjernim povećanjem udjela svih izdanih dionica u temeljnom kapitalu.

-Na inozemnim burzama, pak, jučer je geopolitička situacija zasjenila važan makroekonomski pokazatelj. Naime ZEW indeks povjerenja investitora za Njemačku bio je lošiji od očekivanja i logično bi bilo da tržište negativno reagira. Međutim, investitori su se više usmjerili na govor ruskog predsjednika, nakon kojeg su splasnule zabrinutosti od eskalacije napetosti u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je jučer sporazum o ulasku Krima u sastav Rusije, no istaknuo je kako ne planira zauzeti bilo koju drugu regiju Ukrajine.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja ulagača od eskalacije sukoba u Ukrajini.

Na Wall Streetu su tako u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,55 posto, na 16.336 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,72 posto, na 1.872 boda, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 4.333 boda.

Ipak, na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, kao i na europskim burzama.

- Današnje trgovanje bit će nestabilno, pod utjecajem očekivanja zaključaka Feda te daljnjeg razvoja situacije u Ukrajini - ocjenjuje Rinkovec.

Vjeruje se da će na dvodnevnoj sjednici, koja završava u srijedu, čelnici Feda dodatno smanjiti poticajne monetarne mjere jer američko gospodarstvo stabilno raste.

Nakon što je u prosincu i siječnju smanjio programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za po 10 milijardi dolara mjesečno, očekuje se da će Fed smanjiti te programe za dodatnih 10 milijardi dolara, na 55 milijardi mjesečno.

25. travanj 2024 00:04