Tržište kapitala
StoryEditor

‘U većem fokusu mogle bi se naći dionice Adrisa i Maistre‘

18. Ožujak 2013.

Oštar pad cijena dionica na svjetskim tržištima mogao bi danas pritisnuti Crobex indekse Zagrebačke burze, dok domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače zasad nema.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,1 posto, skliznuvši na 2.002 boda. Crobex10 pao je, pak, 0,7 posto, na 1.111 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 96 milijuna kuna, što je otprilike 30 milijuna više nego tjedan dana prije.

-Nakon dva tjedna rasta, domaće je tržište protekloga tjedna završilo u blagom minusu zbog manjih dobitonosnih prodaja. Uz prosječan dnevni promet od 16,4 milijuna kuna, likvidnost je bila najviša u zadnjih mjesec dana- kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a s prometom od 12,1 milijun kuna. Cijena joj je porasla 0,82 posto, na 217,76 kuna.

U većem fokusu investitora bila je dionica Diokija. Njome je ostvareno 9,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je na tjednoj razini porasla 34,5 posto, na 16,84 kune, ponajviše zahvaljujući skoku početkom tjedna, nakon što je tvrtka Crodux plin, u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, objavila da je Upravi Diokija dostavila prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima.

Među dobitnicama ističu se dionice Industrogradnje, sa skokom cijene za 26 posto, a znatnije su porasle i cijene dionica brodarskih kompanija. Tako je dionica Jadroplova poskupjela 19 posto, Atlantske plovidbe gotovo 12 posto, a Uljanik plovidbe 4,3 posto.

Među najvećim gubitnicama, pak, dionice su Jadranske banke, s padom cijene za 14,6 posto, potom Kraša, 6,5 posto, Zvijezde 5,9, HUP-a Zagreb 5,3 i Arenaturista 5,1 posto.

-Danas će investitori uglavnom pratiti zbivanja na inozemnim burzama, dok bi likvidnost mogla biti skromna, već uobičajeno za ponedjeljak. Zasad nema važnijih korporativnih vijesti, tek bi se u većem fokusu mogle naći dionice Adrisa i Maistre-, smatra Špoljar.

Hanfa je u petak odobrila Adria Resortsu, tvrtki u sklopu Adris grupe, dobrovoljnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Maistre, po cijeni od 90,5 kuna po dionici.

Cijena povlaštene dionice Adrisa u petak je iznosila 291 kunu, a redovne 333 kune. Dionici Maistre, pak, zadnja cijena iznosila je prošloga tjedna 74 kune.

A na svjetskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer je ulagače uznemirio radikalni plan Europske unije za spašavanje Cipra, koji uključuje porez na štednju građana.

Ministri financija eurozone dogovorili su u petak da će Cipru odobriti pomoć od 10 milijardi eura. No, odstupajući od načela da je štednja građana nepovrediva, nove mjere koje bi trebao poduzeti Cipar uključuju i uvođenje poreza do 10 posto na štednju u bankama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni pad u tri tjedna.

Oštro su na početku trgovanja pale i cijene europskih dionica. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 1,2 posto, na 1.188 bodova.

Pritom su pod najvećim pritiskom dionice banaka, pa je indeks tog sektora potonuo više od 2 posto.

„U Europi je sada u najvećem fokusu investitora stanje u perifernim zemljama članicama, odnosno situacija na Cipru“, kaže Špoljar.

03. svibanj 2024 02:09