Tržište kapitala
StoryEditor

Ukupna dobit kompanija iz Crobex10 indeksa pala 34 posto

04. Svibanj 2014.

Unatoč nešto boljim gospodarskim pokazateljima nego proteklih godina, ukupna neto dobit svih kompanija iz sastava Crobex10 indeksa potonula je u prvom tromjesečju ove godine 34 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To pokazuje netom završena sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća domaćih kompanija, čije su dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi.

„Kompanije čije su dionice sadržane u Crobex10 indeksu iskazale su za prvo tromjesečje agregirani pad prodaje za 14,2 posto, EBITDA-e za 10,4 posto, a neto dobiti za 34,7 posto. Loši su to rezultati poslovnog sektora, no trenutno makroekonomsko okruženje i drugi ograničavajući faktori ne daju prostora za bolje rezultate“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Padu prodaje najviše su pridonijeli rezultati Ine, HT-a i Podravke, dok je jedini pozitivni doprinos agregiranoj prodaji došao od Atlantic Grupe, koja je povećala prihode od prodaje za 4,1 posto, navodi Mažurin.

Od kompanija iz sastava Crobex10 indeksa Zagrebačke burze, njih devet izvijestilo je o padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a samo je jedna ostvarila i rast prihoda i rast dobiti.

T-HT je u prvom tromjesečju ostvario 1,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, 6,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala više od 16 posto, na 199 milijuna kuna.

Čini se da su ulagači očekivali bolje rezultate jer je, nakon objave izvješća, cijena dionice HT-a pala 4,5 posto, na 153,90 kuna, a u petak je tijekom trgovanja na Zagrebačkoj burzi zaronila i na novu rekordno nisku razinu od 150,50 kuna.

Ina Grupa je, pak, u prvom tromjesečju zabilježila pad prihoda od prodaje za 22 posto, na 5,54 milijarde kuna, dok je dobit kompanije pala 8 posto, na 241 milijun kuna.

Cijena dionice Ine pala je prošloga tjedna gotovo 3 posto, na 3.300 kuna, dok je dionica Podravke pojeftinila 3,6 posto, na 278 kuna.

Grupa Podravka izvijestila je, naime, da je u prvom kvartalu zabilježila pad prihoda od prodaje za 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 748,7 milijuna kuna. Pritom je gubitak te koprivničke prehrambene kompanije porastao s lanjskih 9,3 na 35,8 milijuna kuna.

I Petrokemija je u proteklom tromjesečju povećala gubitak, za 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 62,6 milijuna kuna. Ukupni prihodi tog kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva iznosili su, pak, 596,5 milijuna kuna, što je 0,9 posto manje nego lani.

Cijena dionice Petrokemije pala je prošloga tjedna na Zagrebačkoj burzi gotovo 10 posto, na 60 kuna.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle ostala je, pak, gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni tjedan, nakon što je ta kompanija izvijestila da je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 34 milijuna kuna, što je 30 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom su prihodi od prodaje te kompanije smanjeni za 5 posto, na 315,4 milijuna kuna.

Atlantic Grupa je, pak, u prva tri mjeseca poslovala s neto dobit nakon manjinskih interesa od 32 milijuna kuna, što je 5,2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok su prihodi kompanije porasli za 4,1 posto, na 1,124 milijarde kuna.

I 2014. bit će teška za poslovni sektor

Slabi poslovni rezultati kompanija posljedica su recesije, koja ulazi već u šestu godinu, stoga će i 2014. biti teška za poslovni sektor.

„Loša makroekonomska slika ne nudi prostora za drugačija očekivanja. Prodaja kompanija sve je niža, sve je manje prostora za znatnija rezanja rashoda nakon dugotrajne krize, a i mnoge su kompanije i dalje u procesu restrukturiranja“, ističe Boris Mažurin.

Doduše, prošloga su tjedna objavljeni bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci koji ukazuju na skroman, ali ipak rast industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo na početku godine.

No, makroekonomisti smatraju da je prerano za zaključak da bi gospodarstvo uskoro moglo izaći iz recesije. Svi u ovoj godini očekuju daljnji pad bruto domaćeg proizvoda, no blaži nago lani, kada je gospodarstvo palo 1 posto.

Ublažavanje pada gospodarstva, međutim, nije impresioniralo ulagače na Zagrebačkoj burzi, kao ni poslovni rezultati kompanija.

Stoga je Crobex10 indeks - koji obuhvaća povlaštenu dionicu Adrisa, te redovne dionice AD Plastika, Atlantic grupe, Ericssona Nikole Tesle, HT-a, Ine, Valamar Adria Holdinga, Leda, Podravke i Petrokemije - prošloga tjedna potonuo 2,3 posto, na 962 boda, najnižu razinu od polovice prosinca 2012. godine.

24. travanj 2024 19:53