Tržište kapitala
StoryEditor

Ulagače zanima kako domaće kompanije plove kroz recesiju

29. Listopad 2012.

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas će, kao i idućih nekoliko dana, biti financijska izvješća koja će pokazati kako su domaće kompanije brodile kroz recesijsko okruženje u proteklom tromjesečju.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks protekloga je tjedna blago oslabio, za 0,04 posto, na 1.776 bodova, dok je Crobex10 skočio 1,02 posto, na 999 bodova. Redovni promet dosegnuo je 85,24 milijuna kuna, što je 31 milijun više nego tjedan dana prije.

- Crobexi su se protekloga tjedna uglavnom uspjeli oduprijeti negativnim kretanjima na europskim burzama, a u petak je ostvaren i znatan promet od 37 milijuna kuna. Teško je reći je li to tek sporadično javljanje nekih većih investitora ili njihovo pozicioniranje pred intenzivniju objavu poslovnih izvješća, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. Danas Špoljar očekuje skromnije trgovanje, uobičajeno za početak tjedna.

- Ipak, kako je u četvrtak neradni dan, moguće je čak da likvidnost početkom tjedna bude nešto veća, tim više što u iduća tri dana slijedi intenziviranje objave poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje, navodi Špoljar.

Od zvučnijih imena, za danas su objavu poslovnih rezultata najavili Ina i Končar Elektroindustrija, a za sutra HT, Ericsson Nikola Tesla, Janaf, Petrokemija, Podravka i Atlantic grupa.

AD Plastik je jutros izvijestio kako je u trećem tromjesečju ostvario 7,4 posto niže ukupne prihode nego u istom razdoblju lani, 166,99 milijuna kuna. No, neto dobit te kompanije udvostručena je na 2,87 milijuna kuna.Na razini prvih devet mjeseci, pak, AD Plastik ostvario je četiri posto više prihode, 593,89 milijuna kuna, dok je neto dobit smanjena 1,6 posto, na 42,96 milijuna kuna.

Također, Podravka je jutros izvijestila da će do kraja godine u tvornici Danica zatvoriti liniju klanja stoke u sklopu plana optimalizacije procesa na razini grupe. Studija opravdanosti pokazala je da je lani gubitak na liniji klanja stoke iznosio oko 14 milijuna kuna, a loš rezultat nastavljen i u prvih šest mjeseci, čime je ugrožena ukupna profitabilnost te mesne industrije, poručili su iz Podravke.

A na svjetskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica, jer kvartalni poslovni rezultati većine kompanija nisu poticajni, kao ni makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava. Zbog toga su jutros bila pod pritiskom azijska tržišta, a i na europskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica.

Ulagači nisu spremni znatnije mijenjati pozicije i zbog toga što se, prema posljednjim informacijama, na opcijskom i dioničkom tržištu u New Yorku u ponedjeljak, a možda i utorak, neće raditi zbog prijetnji uragana Sandy.

- Protekloga je tjedna na inozemnim burzama prevladao blagi cjenovni minus, ponajviše zbog lošijih od očekivanja rezultata poslovanja kompanija za treći kvartal, ističe Špoljar. Dodaje da će ovoga tjedna u najvećem fokusu investitora biti poslovni rezultati, posebice automobilske industrije i lanaca restorana. Potkraj tjedna, pak, očekuje se objava ključnog izvješća o zaposlenosti u američkom gospodarstvu u listopadu.

- Danas je moguće nešto mirnije trgovanje na inozemnim tržištima, jer će američka tržišta biti zatvorena zbog uragana koji prijeti New Yorku. No, budu li tromjesečni rezultati europskih kompanija ispod očekivanja, tržišta će sigurno reagirati, zaključuje Špoljar.

24. travanj 2024 16:00