Tržište kapitala
StoryEditor

Ulagači strahuju zbog tržišta u razvoju

26. Siječanj 2014.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, što je posljedica strahovanja ulagača od širenja zaraze s tržišta u razvoju, koja su pod snažnim pritiskom zbog gospodarskih i političkih problema.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,5 posto, što je njegov najveći tjedni pad od studenoga 2011. godine, na 15.879 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 4.128 bodova.

S&P 500 pao je, pak, 2,6 posto, najviše od lipnja 2012. godine, na 1.790 bodova. Samo u petak taj je indeks potonuo više od 2 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak od lipnja prošle godine.

„Na tržištima definitivno vlada nervoza, što je posljedica širenja gripe s tržišta u razvoju“, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Tržišta u razvoju pod snažnim su pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, kao i političkih kriza u Argentini, Ukrajini i Turskoj.

Oštar pad cijena dionica i drugih investicija na tim tržištima posljedica je njihovih specifičnih problema, ali i smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

Nakon što je u prosincu odlučila smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno, očekuje se da će američka središnja banka i ovoga mjeseca smanjiti te programe za dodatnih 10 milijardi dolara.

Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju. Ulagači stoga usmjeruju svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije.

Povlačenje kapitala s tržišta u razvoju izaziva, pak, pritisak na valute tih zemalja. Zbog toga je u petak tečaj turske lire prema dolaru pao na rekordno nisku razinu, a pod snažnim je pritiskom i argentinski pesos.

„Očekujemo nastavak rasprodaje na tržištima u razvoju. A po pitanju raspoloženja ta se zaraza definitivno širi na razvijena tržišta“, kaže Lorne Baring, direktorica u fondu B Capital Wealth Management.

Na zabrinutost ulagača na američkim tržištima ukazuje snažan rast VIX ‘indeksa straha‘ Čikaške burze opcija. Na tjednoj razini taj je indeks skočio 32 posto, najviše od svibnja 2010. godine, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, velik obujam trgovanja. Na američkim burzama posljednjih je dana vlasnika dnevno mijenjalo više od 8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,6 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,4 posto, na 6.663 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,6 posto, na 9.392 boda, a pariški CAC 3,8 posto, na 4.161 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,2 posto, na 15.391 bod, najnižu razinu u mjesec dana.

20. travanj 2024 09:34