15. lipanj 2016.

Ulagači suzdržani zbog mogućeg Brexita, Wall Street pao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su i u utorak cijene dionica pale, četvrti dan zaredom, jer su ulagači suzdržani zbog mogućeg izlaska Britanije iz Europske unije.

Dow Jones oslabio je 0,33 posto, na 17.674 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 2.075 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 4.843 boda.

S&P 500 indeks pao je u posljednja četiri dana oko 2 posto, što je ponajviše posljedica strahovanja ulagača od poremećaja na financijskim tržištima ako Britanija napusti Europsku uniju.

A tjedan dana prije referenduma o tom pitanju zagovornici izlaska vode u anketama. Stoga ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, nego utočište traže u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao to su državne obveznice i pojedine valute.

"Trgovanje se odvija sukladno anketama o ‘Brexitu‘. Danas cijene dionica bolje odražavaju situaciju nego prije tjedan dana, no mislim da u njih još uvijek nije sasvim ugrađena mogućnost izlaska Britanije iz Unije", kaže John Canally, strateg u tvrtki LPL Financial.

U četiri od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a ponajviše, 1,45 posto, u financijskom sektoru.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Doduše, ne očekuje se povećanje kamata već sada, no ulagači će pažljivo pratiti hoće li Fed nagovijestiti kada bi to mogao učiniti.

Prema posljednjim anketama među trgovcima na tržištu novca, nitko ne očekuje povećanje kamata već u srijedu, no postoji 21 posto izgleda da će Fed povećati kamate u srpnju.

Procjenjuje se da postoji 40 posto šansi da će kamate biti povećane u rujnu, a 59 posto u prosincu.

U priopćenju sa sjednice čelnika Feda ulagači će pažljivo analizirati sve detalje.

"U fokusu ulagača bit će procjene dužnosnika Feda koliko povećanje kamata očekuju u ovoj godini", kaže Bill Northey, direktor u tvrtki Private Client Group.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,01 posto, na 5.923 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,43 posto, na 9.519 bodova, a pariški CAC 2,29 posto, na 4.130 bodova.