Tržište kapitala
StoryEditor

Ulagači u ljetnom raspoloženju dok rizici rastu

04. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Dok rizici u globalnom gospodarstvu rastu, ulagači su bezbrižni, u skladu sa sezonom godišnjih odmora. Cityjev Macro Risk Index je naime na 2,24 posto što znači da investitori nisu ni najmanje zabrinuti za budućnost, a isti optimizam vrijedi za tržišta u razvoju: Barclayev Emerging Market FC Risk Index dosegnuo je nedavno najnižu razinu, gledano od početka godine. Ulagači očito nisu ukalkulirali rizike u cijene imovina na tržištu kapitala, s obzirom na nepodudaranje percepcije i ekonomske stvarnosti, smatra Christopher Dembik, glavni rukovoditelj za makro analize u Saxo banci te napominje da će stoga brojnim ulagačima teško pasti povratak u stvarnost.

- Šest različitih izbora i referenduma zakazano je za rujan i listopad, od Europe do SAD-a. Referendum u Italiji mogao bi donijeti ostavku premijera Mattea Renzija i otvoriti novu stranicu u političkoj nestabilnosti i to u najgore vrijeme jer problem s bankarskim sustavom i dalje nije riješen. Referendum u Mađarskoj o migrantskoj kvoti mogao bi pak potvrditi rast populizma u Europi te još jednom unazaditi situaciju u Europskoj uniji, samo nekoliko mjeseci nakon Brexita – nabraja Dembik i naglašava da svaki od tih referenduma ne znači previše sam za sebe, ali se radi o različitim rizicima koji su u kratkom vremenskom razmaku i stoga mogu negativno utjecati na financijsko tržište i povećati već postojeće probleme sa stabilnošću u Europi. Iako su sada možda na godišnjim odmorima, ulagači od rujna neće više moći tako opušteno promatrati svijet oko sebe, zaključuje Dembik.

Pozitivno je da središnje banke, kratkoročno i dugoročno, još uvijek mogu smirivati tržište, a to su pokazale s referendumom u Velikoj Britaniji, s odlučnim potezima prije i odmah nakon glasovanja kako bi se izbjegla financijska panika. No, opcija je sve manje, sve teže je donositi planove i sve je manje poteza na raspolaganju, naročito za one Vlade koje su ionako blokirane činjenicom da im predstoje izbori, kao u SAD-u. Najnoviji izvještaj BIS-a potvrdio je da smo na izdisaju s mogućnostima središnjih banaka jer su povrati gotovo pa nestali, a istovremeno raste rizik od špekulativnih ‘balona‘. Unatoč gotovo 660 primjera rezanja kamatnih stopa nakon propasti Lehmana, gospodarski rast je i dalje usporen. Središnje banke nemaju točnu viziju kako dalje, no čini se da tržište u ovom trenutku nije zabrinuto tom činjenicom, poručuju iz danske investicijske banke.

- S druge strane Atlantika, također su moguća iznenađenja. Rezultat izbora u SAD-u je neizvjestan kao nikada do sada, a referendum u Velikoj Britaniji najbolji je pokazatelj da ništa nije zapisano unaprijed. Razlika u podršci birača se značajno smanjila proteklih tjedana i dok će mnogi odabrati Trumpa zbog njegovog populizma i stavova koji su kontra dosadašnjih političkih elita, demografija u SAD-u ide na ruku Hilary Clinton. Izborni rezultati najviše će naime ovisiti o odazivu mladih i manjina na izbore, s obzirom da su to dvije skupine koje tradicionalno radije odabiru Demokratskog kandidata, pojašnjava  Dembik.

Analiza prosječnih povrata na listi S&P 500 od 1930. do 2015. godine pokazala je da predsjednik iz redova Demokrata više ide na ruku tržištu kapitala od onog Republikanskog. Naime, S&P 500 se povećava prosječno za 11,38 posto tijekom prve godine predsjedničkog mandata kada je lider Demokrat, a smanjuje se za 1,27 posto kada je predsjednik Republikanac. Jednako je nevjerojatna razlika i na kraju mandata: u četvrtoj godini se S&P 500 povećava za 9,65 posto kada je u Bijeloj kući Demokrat, nasuprot rastu od 0,62 kada je Republikanac. Iako analiza ne podrazumijeva brojne druge važne faktore, kao što je raspored snaga u Kongresu, cijena nafte, monetarna politika i slično, potvrđuje razloge podrške poslovne zajednice za Hilary Clinton, koja je ionako tijekom cijele karijere ‘pro-business‘ orijentirana.

- Trumpova pobjeda sigurno neće imati snažne negativne posljedice na tržište, barem ne kratkoročno, s obzirom da su ulagači već predvidjeli tu mogućnosti. No, scenarij koje tržište nije predvidjelo je da Trump dobije predsjedničke izbore, ali Demokrati uđu u Zastupnički dom u Kongresu. To bi dovelo do ozbiljnog političkog zastoja, slično fiskalnom poremećaju krajem 2012. godine, podsjeća prvi makro analitičar iz Saxo banke i zaključuje da bi, uz rast volatilnosti, ulagačima ipak trebalo malo više vremena da se priviknu na takav rasplet situacije.

18. travanj 2024 18:40