Tržište kapitala
StoryEditor

Ulagačima najzanimljiviji turistički i transportni sektor

13. Prosinac 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi na kraju tjedna očekuje mirno trgovanje, a u fokusu ulagača mogle bi biti dionice turističkog i transportnog sektora, koje ostvaruju znatne dobitke, dok Crobexa stagniraju nedaleko najnižih ovogodišnjih razina.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,09 posto, na 1.762 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,03 posto, na 986 bodova.

Ova indeksa na putu su blagih gubitaka, treći tjedan zaredom. Crobex je od početka tjedna u minusu 0,06 posto, a Crobex10 0,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,4 milijuna kuna, što je otprilike 1,4 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1 posto, na 175,78 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Lošinjske plovidbe, pri čemu joj je cijena porasla 5,1 posto, na 150,3 kune.

Znatniji dobitak ostvarila je i dionica Dalekovoda, s rastom cijene za 5,6 posto, na 32 kune. Dalekovod je jučer izvijestio da je s prištinskom tvrtkom KOSTT - Operator Sistemi, Transmisioni Dhe Tregu potpisao ugovor o izgradnji dionice dalekovoda na relaciji Priština – Tirana, vrijedan 30,7 milijuna eura.

Znatnije je porasla i cijena dionice Viadukta, za 4,9 posto na 320 kuna. Ta je tvrtka jučer izvijestila da je potpisala ugovor o građenju s tvrtkom Bouygues Batiment International, za izvođenje infrastrukturnih radova vezanih uz projekt izgradnje prve faze novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb. Vrijednost radova iznosi 390 milijuna kuna, bez PDV-a, a rok dovršetka radova je 29 mjeseci.

 - Na kraju tjedna očekujem mirnije trgovanje na domaćem tržištu, pri čemu bi u fokusu investitora mogao biti turistički i transportni sektor. I dok Crobexi zadnjih mjeseci ne bilježe veće oscilacije, spomenuti sektori ostvarili su znatne dobitke od početka godine i vjerujem da će i do kraja godine biti u fokusu - kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Crobexturist je od početka godine porastao otprilike 27, a Crobextransport 19 posto.

 - Pozitivno na transportni sektor utječe rast indeksa vozarina BDI zadnjih nekoliko tjedana. Među ostalim, to se zahvaljuje odluci Kine da poveća poticaje za rješavanje viškova starih i neupotrebljivih brodova, koji predstavljaju višak ponude brodskog prijevoza na globalnom tržištu, a sve s ciljem stabilizacije tog tržišta - ističe Bešević Vlajo.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer je podatak o solidnom rastu maloprodaje u SAD-u dodatno učvrstio tezu da će Fed vrlo skoro smanjiti poticajne monetarne mjere.

Dow Jones oslabio je 0,66 posto, na 15.739 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 1.775 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 3.998 bodova.

Na azijskim se burzama jutros trguje vrlo oprezno jer se ulagači plaše da će američka središnja banka već idućega tjedna smanjiti poticajne monetarne mjere.

 - Na inozemnim burzama posljednjih dana prevladava loše raspoloženje, no ne vidim razloga da se ono prelije na domaće tržište, s obzirom da nije bilo prelijevanja raspoloženja ni kada su vani burze snažno rasle - navodi Bešević Vlajo.

18. travanj 2024 23:08