Tržište kapitala
StoryEditor

Već 29. travnja izvješća će objaviti ERNT i Končar Elektroindustrija

27. Travanj 2014.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna blago porastao, nakon četiri tjedna pada, dok se idućega tjedna očekuju veća aktivnost i veće oscilacije cijena dionica zbog objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,52 posto, na 1.749 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,6 posto, na 985 bodova.

Redovni promet iznosio je 52,5 milijuna kuna, što je otprilike 12,5 milijuna više nego tjedan dana ranije.

U blok transakcijama ostvareno je još 22,8 milijuna kuna, pri čemu najviše dionicom Končar Elektorindustrije, 8,5 milijuna kuna po 679 kuna za dionicu, te povlaštenom dionicom Adrisa, gotovo 7 milijuna, po cijeni od 269,41 kunu.

 - Protekloga tjedna indeksi Zagrebačke burze ponešto su se oporavili, pri čemu je Crobex prekinuo četverotjedni negativni niz, ostvarivši dobitak od pola posto. Trgovanje je početkom tjedna bilo intenzivnije, no kako se bližio kraj tjedna aktivnost investitora je splašnjavala - ističe kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

U redovnom trgovanju najveći promet, više od 10 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je pala za 1,7 posto, zaronivši na novu povijesno najnižu razinu, 161,2 kune.

Po likvidnosti slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 4,75 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,12 posto, na 1.618 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Leda, 3,6 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,41 posto, na 8.615 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po dobitku se ističu dionice Atlantic grupe, s rastom cijene od 3,7 posto, te dionice Ine, koje su poskupile 2,7 posto, na 3.400 kuna.

Veći pad cijene zabilježile su, pak, dionice ACI-ja, za 6,67 posto, na 5.599 kuna, te Petrokemije, za 6 posto, na 66,65 kuna.

Mažurin ističe da idućega tjedna počinje intenzivna objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za prvo tromjesečje.

 - Već 29. travnja izvješća će objaviti Ericsson Nikola Tesla i Končar Elektroindustrija, a dan kasnije i sve ostale kompanije. Očekujemo likvidnije trgovanje i volatilnije cijene jer će investitori preslagivati portfelje, ovisno o poslovnim rezultatima - navodi Mažurin.

Kako dodaje, zbog izostanka snažnijeg makroekonomskog oporavka te nastavka restrukturiranja domaćeg poslovnog sektora, većina kompanija vjerojatno će izvijestiti o daljnjem padu dobiti i prodaje.

A na svjetskim su burzama do polovice prošloga tjedna cijene dionica rasle, zahvaljujući najavama preuzimanja i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, no pred kraj tjedna cijene su pale zbog rasta napetosti u Ukrajini.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,1, a Nasdaq indeks 0,5 posto.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9, a pariški CAC 0,3 posto. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,1 posto.

"Na inozemnim su burzama u fokusu investitora bile aktivnosti spajanja i akvizicija, a u punom zamahu je i sezona objava poslovnih rezultata kompanija. Budno su se pratile i napetosti oko Ukrajine, koje su se prema kraju tjedna sve više intenzivirale", kaže Mažurin.

Gotovo polovina američkih kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, dosad je objavila poslovne rezultate za prvo tromjesečje, pri čemu je čak 76 posto izvijestilo o većoj neto dobiti nego što su analitičari očekivali, napominje Mažurin.

"Investitori će i dalje pozorno pratiti ukrajinsku krizu, jer se čini da svakim satom eskalira. Nove smjernice dat će im idućega tjedna sastanak Feda te brojni makroekonomski pokazatelji, prije svega o američkom BDP-u i zaposlenosti, dok će u eurozoni u fokusu biti i podatak o potrošačkim cijenama, s obzirom da je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi najavio novo popuštanje monetarne politike u slučaju da se srednjoročni izgledi za inflaciju pogoršaju", zaključuje Mažurin.

27. travanj 2024 19:23