Tržište kapitala
StoryEditor

Veliki ‘spreadovi‘ između kupovnih i prodajnih cijena dionica

23. Svibanj 2012.

Uz svega dva milijuna kuna prometa, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks tijekom prijepodnevnog trgovanja potonuo je čak jedan posto pod pritiskom nedostatka poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva i oštrih rasprodaja na inozemnim burzama.

Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 1 posto, na 1.727 bodova, a Crobex10 0,55 posto na 953 boda. Redovni promet dionicama do podneva je dosegnuo tek 2 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i jučer u ovo doba. - Na prometu od svega 2 milijuna kuna, Crobex je danas pao čak 1 posto! Zbog pojačane volatilnosti cijena proširili su se spreadovi između kupovnih i prodajnih cijena dionica, pa se među investitore uvukao strah od gubitaka, kaže Siniša Gašparević, portfelj menadžer u društvu za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Kako dodaje, razlika između kupovne i prodajne cijene dionice Dalekovoda primjerice trenutno se kreće oko 6 posto, Luke Rijeke 3,5 posto, Đure Đaković Holdinga 2,5 posto te Petrokemije oko 2 posto.  S tehničkog aspekta, nakon što je pao ispod psihološke razine od 1.800 bodova, Crobex je u sedam dana izgubio čak 100 bodova, testi¬ravši drugu snažnu potporu na 1.700 bodova.

- Dva mjeseca njegova rasta prebrisana su u devet dana pada. Potom se Crobex odbio uvis od podrške na 1.700 bodova, gdje mu je i sjecište trend-linija. Tehnički gledano, opet smo se vratili u zonu u kojoj je bilo dobro kupovati, kao tijekom prosinca i siječnja, navodi Gašparević.Najveći promet, nešto više od pola milijuna kuna, ostvaren je do sada dionicom HT-a. Cijena joj je ojačala 0,05 posto, na 203 kune. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 206 tisuća kuna i rastom cijene za 0,37 posto, na 1.213 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za 8,6 posto, na 26,5 kuna, izdvaja se dionica Diokija. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio jučer kako ne postoji ekonomska isplativost proizvodnje Diokija u Zagrebu te da su u tijeku nastojanja za nastavak proizvodnje na Krku.

- Dionički indeks se smatra indikatorom gospodarskih kretanja u budućnosti, za otprilike 9 do 15 mjeseci unaprijed, a budući da je Crobex ponovno pao, to signalizira kako investitori ne očekuju oporavak domaćeg gospodarstva još barem godinu dana, zaključuje Gašparević.Loše raspoloženje prelijeva se i izvana. Na europskim burzama cijene dionica pale, jer se ulagači plaše da bi izlazak Grčke iz eurozone naštetio cijelom tom bloku. Bivši grčki premijer Lucas Papademos u intervjuu za Dow Jones Newswires izjavio je da se provode pripreme za izlazak Grčke iz eurozone, ali da će trošak tog poteza biti visok, navevši kao primjer inflatornu spiralu.Večeras se održava sastanak lidera Europske unije na kojemu će glavna tema biti dužnička kriza, no ne očekuje se neki značajniji napredak.  Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks u minusu između 1,87 i 2,04 posto, a i američki terminski indeksi najavljuju negativni početak današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

19. travanj 2024 01:54