Tržište kapitala
StoryEditor

Vijesti o HŽ-ovu natječaju vjetar u leđa dionici Končar EI-a

11. Prosinac 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuju mršav promet i nevelike oscilacije Crobexa, jer se oprezno trguje i na svjetskim burzama, dok domaćih vijesti koje bi razbudile ulagače nema.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks pao je u ponedjeljak 1,05 posto, na 1.739 bodova, a Crobex10 1,29 posto, na 980 bodova.Redovni promet iznosio je 6,65 milijuna kuna, što je oko 800.000 kuna više nego u petak.

Čak trećina prometa ostvarena je dionicom HT-a, a cijena joj se spustila 1,21 posto, na 200,99 kuna. U većem fokusu investitora bila je i dionica Dalekovoda, kojom je jučer ostvareno gotovo milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,98 posto, na 66,65 kuna.

-Domaće tržište moglo bi i danas slijediti sentiment na inozemnim tržištima. Očekujem stagnaciju Crobexa, dok bi prometi i dalje mogle biti niski- kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

U većem fokusu investitora mogla bi ponovno biti dionica Dalekovoda, uslijed špekulacija da je postignut napredak oko spašavanja građevinskih tvrtki kojima je blokiran poslovni račun. U fokusu investitora mogla bi se naći i dionica Končar EI-a, nakon što je najavljeno da će HŽ-Putnička vozila ovoga tjedna raspisati natječaj za nabavku 44 nova vlaka.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu cijena dionica u tehnološkom i rudarskom sektoru, no trgovalo se oprezno jer još uvijek nema napretka u pregovorima u Washingtonu o izbjegavanju ‘fiskalne litice‘.

Dow Jones indeks ojačao je 0,11 posto, dok je S&P 500 porastao 0,03, a Nasdaq indeks 0,30 posto. I na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru.

-Na europskim tržištima nove smjernice investitorima mogla bi dati danas objava ZEW indeks povjerenja u Njemačkoj- zaključuje Franin.

25. travanj 2024 15:41