Tržište kapitala
StoryEditor

Vijesti o interesu za CO i Triglav oživjele trgovinu Adrisom

25. Studeni 2012.

Snažan rast svjetskih burzi potaknuo je prošloga tjedna i skok indeksa Zagrebačke burze, dok je za nešto življe trgovanje zaslužan niz vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 1,66 posto, na 1.767 bodova, najvišu razinu od 7. studenoga, kada je na zatvaranju iznosio 1.776 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 1,65 posto, na 999,78 bodova, i nadomak je 1.000 bodova, razine iznad koje je posljednjeg puta bio 4. svibnja.Redovni promet protekloga je tjedna iznosio 86,5 milijuna kuna, što je otprilike 15,5 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

-U skladu s kretanjima na inozemnim burzama, Crobexi su proteklog tjedna porasli više od 1,6 posto nakon šestodnevnog negativnog niza. Nešto više živosti na tržište unijele su pojedine poslovne vijesti. Tako je iz Vira stigla vijest da uprava razmatra povlačenje dionica s uređenog tržišta te predlaže isplatu dividende od 20 kuna po dionici, što je rezultiralo većim obujmom trgovanja tom dionicom-, kaže Ana Vitaić Gladović, analitičarka odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Dionica Vira poskupila je prošloga tjedna 1,52 posto, na 533 kune, uz promet od 6,3 milijuna kuna. Ta tvrtka najavila je prošloga petka da će izvanredna glavna skupština 27. prosinca odlučivati o prijedlogu o isplati dividende iz zadržane dobiti u iznosu od 20 kuna po dionici te o povlačenju dionice iz uvrštenja na uređenom tržištu.

Najveći promet ostvaren je, pak, dionicama Končar Elektroindustrije, nešto više od 18 milijuna kuna, od čega je većina, više od 17 milijuna kuna, ostvarena u petak. Pritom joj je cijena porasla za 5,99 posto, na 650 kuna. Končar je u četvrtak objavio da je s HT-om sklopio 60-ak milijuna kuna vrijedan ugovor o rekonstrukciji postojećeg objekta HT-a na Selskoj cesti u Zagrebu i njegovu opremanju u novi podatkovni centar.

Dionicom HT-a, pak, ostvareno je 7,8 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 1,43 posto, na 204 kune. Vitaić Gladović dodaje da je uz uobičajeno najlikvidnija izdanja, u većem fokusu investitora bila i dionica Dalekovoda dok investitori iščekuju rezultat pregovora Uprave i njezinih vjerovnika oko deblokade računa. Nakon što je tri tjedna bila pod snažnim pritiskom, dionica Dalekovoda prošloga je tjedna ojačala 10,13 posto, na 75 kuna, uz promet od 4,3 milijuna kuna.

-Znatnije se trgovalo i dionicom Adrisa, nakon što je iz te kompanije potvrđen interes za ulazak na tržište osiguranja, konkretno za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja te kupnje udjela u Triglavu s ciljem konsolidacije najvećeg domaćeg i slovenskog osiguravajućeg društva-, ističe Vitaić Gladović.

Redovnoj dionici Adrisa cijena je porasla za 1,89 posto, na 270 kuna, uz promet od 1,62 milijuna kuna, dok je povlaštenoj dionici te kompanije cijena oslabila 0,20 posto, na 244,50 kuna, uz promet od 2,43 milijuna.

Uz to, ministar financija Slavko Linić u četvrtak je predstavio prijedlog dugo očekivanog poreza na nekretnine, po kojem bi se od 1. travnja iduće godine na sve nekretnine trebao plaćati porez po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu od 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjen za propisane olakšice. Na tih 70 posto fiskalne vrijednosti primijenit će se razne olakšice, ovisno o tome koristi li se nekretnina ili ne. No, burza nije značajnije reagirala.

-Zasad je izostao izraženiji utjecaj prezentiranog poreza na nekretnine na dionice građevinskog sektora, navodi Vitaić Gladović.

-I idućih bi dana domaće tržište moglo biti pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama, s obzirom da se i u Europi i u Americi vode važni pregovori-, smatra Vitaić Gladović.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Washington do kraja godine uspjeti riješiti proračunske probleme, a pozitivno su na tržišta djelovale i naznake stabilizacije američkog i kineskog gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 3,3 posto, dok je S&P 500 skočio 3,6, a Nasdaq indeks 4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,8 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 5,1, a pariški CAC 5,6 posto.

03. svibanj 2024 23:18