Tržište kapitala
StoryEditor

Viro skupio gotovo tri milijuna kuna prometa

19. Studeni 2012.

Crobex indeksi Zagrebačke burze danas su blago ojačali, drugi dan zaredom, a u najvećem fokusu investitora dionice su Vira i Valamar Adrije, što je i bilo za očekivati nakon njihovih najava objavljenih krajem prošloga tjedna.

Oba indeksa oko podneva bila su u plusu 0,32 posto, tako da je Crobex dosegnuo 1.744 boda, a Crobex10 986 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 5,12 milijuna kuna, što je milijun kuna više nego u petak u ovo doba.

- Crobexi su danas ojačali, a u najvećem fokusu investitora su dionice su Vira i Valamar Adrije, što je i bilo za očekivati nakon njihovih najava objavljenih krajem prošloga tjedna -kaže Ana Matić, brokerica u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom Vira, gotovo tri milijuna kuna. Cijena joj je pritom ojačala 1,47 posto, na 533 kune. U petak je Viro najavio da će 27. prosinca održat će izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će biti predloženo da se isplati dividenda od 20 kuna po dionici te da se dionica povuče iz uvrštenja na službenom tržištu Zagrebačke burze.

Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s prometom od 484.000 kuna, i skokom cijene za 3,81 posto, na 110,95 kuna. Ta kompanija u petak je objavila da je s osobama s kojima zajednički djeluje prešla prag od 75 posto dionica porečke hotelske tvrtke Riviera Adria, pa je najavila objavu ponude za preuzimanje Rivera Adrie.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 288.000 kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,23 posto, na 206,01 kunu. Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 4,41 posto ističe se dionica Dalekovoda, a po padu cijene za 1,8 posto dionica Ingre.

A uz skroman promet od svega 17.000 kuna, cijena dionice Tehnike danas je skočila za nešto više od 6 posto, na 760 kuna.

Ta je kompanija jutros objavila da je sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) potpisala ugovor vrijedan 7,24 milijuna eura za izgradnju Inkubacijskog centra za bio-znanosti.

Oko podneva, pak, Atlantic grupa izvijestila je da je s Europskom bankom za obnovu i razvoj, Međunarodnom financijskom korporacijom i četirima komercijalnim bankama potpisala ugovor o refinanciranju. Riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura, kojom će Atlantic Grupa refinancirati postojeće kreditne obaveze po povoljnijim uvjetima (s prosječnom kamatom od 4,71 posto), uz produljenu ročnost.

Taj novac koristit će se primarno za restrukturiranje kompanijske bilance, i to u iznosu od 272 milijuna eura. Ostatak će se iskoristiti za dodatna unapređenja energetske učinkovitosti (10 milijuna eura) te kao radni kapital (25 milijuna eura), izvijestila je ta kompanija. Dionicom Atlantic grupe tijekom jutra nije bila provedena niti jedna transakcija.

- Danas, kao i u ostatku tjedna, očekujemo da će se fokus investitora zadržati na značajnijim korporativnim vijestima, dok će kretanje indeksa vjerojatno biti pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama - zaključuje Matić. Na europskim burzama oprezno se trguje. Trenutno frankfurtski DAX stagnira, dok je pariški CAC u plusu 0,13 posto, a pariški CAC 0,27 posto.

24. travanj 2024 20:58