Tržište kapitala
StoryEditor

Više od 30 posto prometa ostvareno dionicom tvrtke u stečaju

29. Studeni 2013.

Na Zagrebačkoj burzi oko podneva redovni promet dionicama još nije bio niti milijun kuna, pri čemu je najlikvidnija bila dionica Diokija, ujedno i najveća dobitnica.

Crobex indeks bio je oko podneva u blagom plusu, za 0,09 posto, na 1.768 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,04 posto, na 992 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 997.500 kuna, te je bio otprilike 2,5 milijuna manji nego jučer u ovo doba.

 - Ovo je jedan od lošijih završetaka tjedna na domaćem tržištu, koje do prijepodneva bilježi jako nisku likvidnost. Više od 30 posto prometa ostvareno je dionicom tvrtke u stečaju - Diokija, pri čemu joj je cijena znatno porasla  -ističe Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Dionicom Diokija ostvareno je 363.000 kuna prometa. Nakon oštrih gubitaka proteklih dana po objavi da je otvoren stečaj nad tom tvrtkom, danas je cijena njezine dionice skočila 33,16 posto, na 6,13 kuna.

Po likvidnosti, slijedi dionica HT-a, sa svega 118.500 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 171,59 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene još se ističe dionica Hotela Imperial i to za gotovo 10 posto, na 126 kuna.

Znatnije su, pak, pale cijene dionica IGH, za 3,65 posto, te Viadukta, za 3,49 posto.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio da je bruto domaći proizvod (BDP)u trećem tromjesečju pao 0,6 posto na godišnjoj razini. To je manji pad nego u drugom tromjesečju, kada je BDP skliznuo 0,7 posto, ali veći nego što se očekivalo.

Sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo u trećem tromjesečju oslabilo 0,4 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao stagnaciju, a ostali pad u rasponu od 0,2 do 0,7 posto.

Istodobno, DZS je objavio i da je industrijska proizvodnja u listopadu pala 3,4 posto na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima i nešto manji pad nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjivala su u prosjeku da je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 3,5 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali pad, i to između 2,5 i 4,0 posto.

To je već sedmi mjesec zaredom kako industrija slabi, pri čemu je pad usporen u odnosu na rujan, kada je proizvodnja potonula 4,0 posto.

 - Zasad nema većih reakcija tržišta na najnovije podatke o BDP-u i industrijskoj proizvodnji, no današnje objave zasigurno ne daju razloga investitorima za optimizam - dodaje Mažurin.

23. travanj 2024 20:06