Tržište kapitala
StoryEditor

Vjerojatno slijedi faza konsolidacije dionica

16. Prosinac 2013.

Smjer cijena dionica na Wall Streetu ovoga će tjedna ponajviše ovisiti o odluci čelnika američke središnje banke hoće li poticajne monetarne programe smanjiti već sada ili će pričekati do početka iduće godine.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 1,65 posto, na 15.755 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.775 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 1,5 posto, na 4.000 bodova.

Najveći tjedni pad cijena dionica u protekla četiri mjeseca posljedica je strahovanja ulagača da će Fed već ovoga tjedna smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, koji su godinama podržavali rast burzovnih indeksa.

Mnogi ulagači procjenjuju da će Fed poticajne mjere smanjiti početkom iduće godine, pa se nadaju da bi još do kraja ove godine cijene dionica mogle rasti.

Međutim, kako su prošloga tjedna republikanci i demokrati u Washingtonu postigli dogovor o proračunu i kako svi posljednji podaci ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, središnja bi banka takav potez mogla povući već ovoga tjedna.

Posljednja ovogodišnja sjednica čelnika Feda počinje u utorak, a priopćenje će biti objavljeno u srijedu, nakon završetka dvodnevne sjednice.

 - Odluka Feda kada će početi smanjivati poticajne programe najznačajniji je čimbenik koji će kratkoročno utjecati na tržište. Reakcija tržišta mogla bi biti negativna, pa vjerojatno slijedi faza konsolidacije cijena dionica - kaže Robert McIver, portfelj menadžer u Jensen Quality Growth Fund.

Ponajviše zahvaljujući poticajnim mjerama Feda, ove je godine S&P 500 indeks porastao oko 24 posto, što je njegov najveći godišnji skok u više od 10 godina. Pritom su krajem studenoga Dow Jones i S&P 500 dosegnuli najviše razine u povijesti, a Nasdaq indeks najvišu razinu u 13 godina.

 - Nakon odluke Feda, bit će uklonjena velika neizvjesnost, pa očekujem da će na tržište potom utjecati sezonski faktori koji će pogurnuti indekse na nove rekordne razine - kaže Ryan Detrick, analitičar u tvrtki Schaeffer‘s Investment Research.

Krajem godine, naime, menadžeri fondova uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje kupnjom dionica koje su te godine zabilježile najveći rast. Taj tzv. ‘uspon Djeda Mraza‘ očekuje se i ove godine, ako Fed ne poremeti dobro blagdansko raspoloženje.

27. travanj 2024 01:06