Tržište kapitala
StoryEditor

Vraća li se optimizam na Zagrebačku burzu?

08. Ožujak 2012.

Na Zagrebačkoj su burzi cijene dionica jučer porasle, nakon dva dana oštrog pada, a i danas se očekuje dobro raspoloženje ulagača, ponajviše zahvaljujući probuđenom optimizmu na svjetskim tržištima.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje rast Crobexa, a 4 stagnaciju. Nakon dva dana oštrog pada, Crobex indeks jučer je ojačao 0,30 posto, na 1.772 boda, dok je Crobex10 porastao 0,59 posto, na 988 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 11,5 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna manje nego dan prije i najmanji dnevni promet u gotovo mjesec dana.Pritom su se samo dvije dionica uvrstile na listu milijunašica. Uz promet od oko 4 milijuna kuna, cijena dionice HT-a skliznula je 0,45 posto, na 222,50 kuna. Dionicom Ingre ostvaren je, pak, promet od 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla više od 7 posto, na 6,92 kune.

‘Na domaćem tržištu i danas očekujem rast Crobexa, uz mršaviji promet, sličan jučerašnjem, a u fokusu će i dalje, kao i posljednjih tjedana, biti dionice građevinskih kompanija. Doduše, u prilog građevinskom sektoru ne ide podatak o lanjskom padu građevinskih dozvola za više od 17 posto, no to ne znači ništa za ovu godinu. Tim više što je Vlada najavila kapitalne investicije, što je i glavni razlog zbog čega je u fokusu ulagača građevinski sektor - kaže Tamas Nagy, broker u tvrtki Fima vrijednosnice.Cijene dionica građevinskih kompanija snažno su porasle krajem veljače, nakon što je Vlada najavila investicijski ciklus. No, posljednjih dana taj je sektor pod pritiskom.- Ministarstvo turizma najavilo je i 1,5 milijardi kuna investicija u ovoj godini u turistički sektor, što je za 37 posto više nego lani. Te investicije ne bi trebale pozitivno utjecati samo na turistički sektor, nego i šire, mogle bi potaknuti veću gospodarsku aktivnost - kaže Nagy.Poticajni signali jutros stižu i sa svjetskih tržišta. Nakon trodnevnog pada, na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks porasli oko 0,6 posto jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada.

Prema izvješću ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u veljači je u privatnom sektoru otvoreno 216 tisuća novih radnih mjesta, 8 tisuća više nego što se očekivalo i oko 45 tisuća više nego u siječnju.- Jako je dobro vidjeti da se trend rasta zaposlenosti u SAD-u nastavlja, posebice u privatnom sektoru, jer bi to trebalo potaknuti tamošnju potrošnju, a time i aktivnosti u cjelokupnom američkom gospodarstvu. Ulagači su optimistični i zbog toga što očekuju uspješan završetak grčke dužničke drame - kaže Nagy.Danas istječe rok za dogovor grčke vlade i privatnih investitora o zamjeni postojećih novim obveznicama, prema kojemu bi investitori izgubili velik dio vrijednosti postojećih grčkih obveznica. Nakon rasta cijena dionica na azijskim tržištima i Wall Streetu, danas se očekuje i dobro raspoloženje na europskim burzama.

23. travanj 2024 17:40