Tržište kapitala
StoryEditor

Vupik, Zvijezda, Belje i Ledo pogurali Crobex

14. Lipanj 2013.

Nakon pet negativnih dana, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je blago ojačao, ponajviše zahvaljujući rastu cijena Agrokorovih izdanja, nakon neslužbenih objava da je Nova Ljubljanska banka prodala domaćem koncernu svoj udjel u Mercatoru.

Crobex indeks porastao je danas 0,36 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 0,31 posto, na 1.024 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,5 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba.

-Nakon pet negativnih dana, Crobex je danas u pozitivnom području. U fokusu investitora su dionice Agrokorovih kompanija, nakon nesluženih objava o tome da je Nova Ljubljanska banka prodala domaćem koncernu svoj udjel u Mercatoru. Rast cijena Agrokorovih izdanja najzaslužniji je za preokret smjera kretanja Crobexa- kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Slovenski radio, koji se poziva na neslužbene izvore, tvrdi da se Nova Ljubljanska banka (NLB) u četvrtak, kao prva članica u konzorciju koji je pregovarao s Agrokorom o prodaji ukupno 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, odlučila na potpisivanje ugovora, uz suglasnost slovenske vlade.

To piše i ljubljansko Delo, koje ocjenjuje da će se s prodajom vjerojatno suglasiti i ostali članovi prodajnog konzorcija sastavljenog od banaka i skupine Pivovarne Laško, čiji bi nadzorni odbor odluku trebao donijeti u petak.

Delo javlja i da je Agrokor u završnim pregovorima vlasnicima ponudio 120 eura po dionici Mercatora, te da bi prema tome, ako ga u cijelosti preuzme, vlasnici dobili ukupno 450 milijuna eura.

Među Agrokorovim izdanjima, najlikvidnija je dionica Vupika, s nešto više od milijun kuna prometa. Cijena joj je porasla gotovo 6 posto, na 126,7 kuna.

Znatan skok cijene ostvarila je i dionica Zvijezde, za 11,11 posto i Belja, za 7,65 posto, dok je cijena dionice Leda u plusu 1,17 posto.

Najlikvidnija je zasad dionica Valamar Adrije, s ostvarenih 1,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,63 posto, na 146,21 kunu.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Petrokemije, a cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 204 kune.

Znatnije se trguje još i dionicom HT-a – uz promet od 807.000 kuna cijena joj je oslabila 0,48 posto, an 181,99 kuna.

25. travanj 2024 07:05