Tržište kapitala
StoryEditor

Wall Street grabi prema novom povijesnom rekordu

09. Lipanj 2014.

Premda gospodarski podaci nisu sjajni, na Wall Streetu S&P 500 indeks polagano, ali stabilno raste već mjesecima, pa bi vrlo skoro, po prvi puta u povijesti, mogao dosegnuti psihološki važnu razinu od 2.000 bodova.

Dow Jones prošloga je tjedna ojačao 1,2 posto, na 16.924 boda, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.949 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 4.321 bod.

Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su prošloga tjedna nove najviše razine u povijesti jer je ulagače ohrabrilo labavljenje monetarne politike Europske središnje banke kako bi se potaknuo rast gospodarstva u eurozoni.

Pozitivno na tržište utječu i podaci koji ukazuju na ubrzanje rasta američkog gospodarstva, nakon pada u prvom tromjesečju, prvog nakon tri godine.

U petak je objavljeno da je broj zaposlenih u SAD-u u svibnju porastao za daljnjih 217.000, čime je zaposlenost ponovno dosegnula razine od prije velike recesije. Da bi se vratila sva radna mjesta izgubljena u recesiji, bilo je potrebno dosad rekordnih 77 mjeseci.

Premda gospodarstvo sporo raste, S&P 500 indeks već je mjesecima u uzlaznoj liniji. Nije to snažan rast jer već više od dva mjeseca nije zabilježio dnevni skok veći od 1 posto, no uzlazni je trend stabilan.

S druge strane, VIX ‘indeks straha‘ Čikaške burze opcija pada, pa je u petak zaronio ispod 11 bodova, na najnižu razinu od 2007. godine. To pokazuje da ulagači ne žele trošiti na osiguranje svojih portfelja jer ne očekuju pad cijena dionica, unatoč upozorenjima nekoliko dužnosnika američke središnje banke Feda da ulagači podcjenjuju rizike.

„Uspon cijena uz male oscilacije dobar je za raspoloženje. To navodi na zaključak da bi u idućih nekoliko tjedana S&P 500 mogao dosegnuti 2.000 bodova“, kaže Jim Paulsen, direktor u tvrtki Wells Capital Management.

Od te psihološki važne razine S&P 500 indeks trenutačno je udaljen samo oko 2,5 posto.

Paulsen očekuje pad cijena dionica u drugom dijelu godine i smatra da bi proboj S&P indeksa iznad razine od 2.000 bodova mogao prestrašiti dio ulagača.

„Međutim, ulagači se trenutačno više plaše da će izgubiti ako se ne uključe na tržište dok raste, nego korekcije cijena dionica na niže“, zaključuje Paulsen.

01. svibanj 2024 02:00