Tržište kapitala
StoryEditor

Wall Street: indeksi stagnirali, ulagači oprezni uoči sjednice Feda

14. Prosinac 2013.

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon tri dana pada, jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika američke središnje banke idućega tjedna.

Nakon tri dana pada, Dow Jones ojačao je jučer 15 bodova, ili 0,1 posto, na 15.755 bodova, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 4.000 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,01 posto, na 1.775 bodova.

Mirno trgovanje i ispodprosječan obujam posljedica je strahovanja ulagača da će čelnici Feda već na sjednici idućega tjedna smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, koji su godinama podržavali rast gospodarstva i cijena dionica.

„Ulagači nestrpljivo čekaju što će iduće srijede poručiti Fed. Ima onih koji očekuju smanjenje poticaja, no ja smatram da će središnja banka samo jasnije poručiti kada to kani učiniti“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O‘Neil Securities.

Donedavno se procjenjivalo da će Fed poticajne monetarne mjere smanjiti u ožujku iduće godine. No, nakon niza naznaka ubrzanja rasta američkog gospodarstva i dogovora u Washingtonu o saveznom proračunu, sve je izglednije da će središnja banka taj potez povući u siječnju, a možda već idućega tjedna.

Ulagači se plaše da bi tim potezom tržište izgubilo veliku podršku jer su upravo Fedove poticajne mjere godinama podržavale rast cijena dionica.

Zbog te neizvjesnosti, mnogi su se ulagači ovih dana odlučili na dobitonosnu prodaju dionica, ne želeći riskirati gubitak dosadašnjih prinosa, s obzirom da je od početka godine S&P 500 indeks porastao oko 25 posto, što je njegov najveći godišnji skok u više od 10 godina.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje podatak da su ulagači iz dioničkih investicijskih fondova u proteklih tjedan dana izvukli 6,5 milijardi dolara, što je najveći tjedni odljev u ovoj godini.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones i S&P 500 pali su 1,65 posto, a Nasdaq indeks 1,5 posto, što je njihov najveći tjedni pad od kolovoza.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,08 posto, na 6.439 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 9.006 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 4.059 bodova.

26. travanj 2024 06:33