Tržište kapitala
StoryEditor

Wall Street: najveći pad S&P 500 indeksa od lipnja prošle godine

25. Siječanj 2014.

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks potonuo više od 2 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak od lipnja prošle godine, jer je oštar pad cijena dionica na tržištima u razvoju natjerala ulagače na rasprodaju.

S&P 500 potonuo je 2,09 posto, na 1.790 bodova, dok je Dow Jones pao 318 bodova, ili 1,96 posto, na 15.879 bodova, a Nasdaq indeks 2,15 posto, na 4.128 bodova.

Pritom su pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, 3,1 posto, potonuo industrijski sektor.

„Na tržištima definitivno vlada nervoza, što je posljedica širenja gripe s tržišta u razvoju“, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

A tržišta u razvoju pod snažnim su pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, kao i političkih kriza u Argentini, Ukrajini i Turskoj.

Oštar pad cijena dionica i drugih investicija na tim tržištima posljedica je njihovih specifičnih problema, ali i smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

Nakon što je u prosincu odlučila smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno, očekuje se da će američka središnja banka i ovoga mjeseca smanjiti te programe za dodatnih 10 milijardi dolara.

Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju. Pritom počinju rasti prinosi na obveznice, pa ulagači usmjeruju svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije.

Povlačenje kapitala s tržišta u razvoju izaziva, pak, pritisak na valute tih zemalja. Zbog toga je jučer tečaj turske lire prema dolaru pao na rekordno nisku razinu, a pod snažnim je pritiskom i argentinski pesos.

„Očekujemo nastavak rasprodaje na tržištima u razvoju. A po pitanju raspoloženja ta se zaraza definitivno širi na razvijena tržišta“, kaže Lorne Baring, direktorica u fondu B Capital Wealth Management.

Na zabrinutost ulagača na američkim tržištima ukazuje snažan rast VIX ‘indeksa straha‘ Čikaške burze opcija. Na tjednoj razini taj je indeks skočio 32 posto, najviše od svibnja 2010. godine, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, velik obujam trgovanja. Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo 8,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,6 milijardi.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones potonuo je 3,5 posto, što je njegov najveći tjedni pad od studenoga 2011. godine. S&P 500 skliznuo je, pak, 2,6 posto, najviše od lipnja 2012. godine, a Nasdaq indeks 1,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 1,62 posto, na 6.663 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,48 posto, na 9.392 boda, a pariški CAC 2,79 posto, na 4.161 bod.

24. travanj 2024 15:43