Tržište kapitala
StoryEditor

Wall Street: Najveći skok dionica u zadnjih devet mjeseci

11. Listopad 2013.

Zahvaljujući nadi ulagača da će se u američkom Kongresu na vrijeme postići dogovor o povećanju zaduživanja države, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni skok u devet mjeseci.

Dow Jones skočio je 323 boda, ili 2,18 posto, na 15.126 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500 indeks, dosegnuvši 1.692 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 2,26 posto, na 3.760 bodova.

Najveći dnevni skok indeksa u posljednjih devet mjeseci potaknula je nada ulagača da će predsjednik Barack Obama i republikanci na sastanku u četvrtak navečer pronaći rješenje kako bi se prekinula obustava rada državnih službi i povećala razina dozvoljenog zaduživanja države.

Uoči sastanka u Bijeloj kući republikanci su predložili plan prema kojemu bi se u idućih nekoliko tjedana omogućilo dodatno zaduživanje države kako bi vlada i nakon 17. listopada mogla isplaćivati sve svoje financijske obveze.

Time bi se dobilo na vremenu za nastavak pregovora o proračunu i financiranju državnih službi, koje ne rade već devet dana.

Dva sata nakon zatvaranja tržišta, terminski su indeksi oštro pali, nakon napisa New York Timesa da je Obama odbio plan republikanaca jer ne predviđa hitan prekid obustave rada državnih službi.

No, gubici su brzo smanjeni, nakon vijesti da Obama nije ni prihvatio ni odbacio plan te da će se razgovori nastaviti.

„Tržišta će idućih dana biti vrlo osjetljiva dok će se pratiti razvoj situacije u Washingtonu. Najviše se, nažalost, prati ta sapunica, a bilo bi bolje da su u fokusu ulagača zarade kompanija i gospodarska izvješća“, kaže Michael Cuggino, portfelj menadžer u Permanent Portfolio Fundsu.

Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja obično presudno utječe na smjer tržišta, počela je u utorak izvješćem Alcoe, no posljednjih dana u sjeni je washingtonske sapunice. Ipak, napredak u Washingtonu pozitivno utječe na tržišta.

„Otvorena su vrata za raspravu i pregovore, dok su još prije koji dan obje strane samo prebacivale krivnju jedna na drugu. Ne znamo hoćemo li za šest tjedana biti na istom mjestu, ali otvorene su mogućnosti za dogovor“, kaže Peter Jankovskis, direktor u fondu OakBrook Investments.

Na nešto bolje raspoloženje ulagača ukazuje i jučerašnji pad VIX ‘indeksa straha‘ Čikaške burze opcija za gotovo 16 posto. Prije toga, taj je indeks u tri tjedna skočio više od 50 posto, dosegnuvši najvišu razinu od lipnja, jer su ulagači pojačano osiguravali svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,46 posto, na 6.430 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,99 posto, na 8.685 bodova, a pariški CAC 2,21 posto, na 4.218 bodova.

26. travanj 2024 12:05