Tržište kapitala
StoryEditor

Wall Street: očekuje se niz značajnih gospodarskih izvješća

30. Lipanj 2014.

Na Wall Streetu će se ovoga tjedna trgovati oprezno jer se očekuju važna gospodarska izvješća koja bi mogla usmjeriti tržište, ali i niska likvidnost jer se u petak u SAD-u zbog blagdana ne radi.

Dow Jones prošloga je tjedna oslabio 0,6 posto, na 16.851 bod, a S&P 500 0,1 posto, na 1.960 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,7 posto, na 4.397 bodova.

Ovoga se tjedna na Wall Streetu očekuje niža likvidnost jer se u petak obilježava Dan nezavisnosti. Trgovanje bi, pak, moglo biti nestabilnije zbog niza makroekonomskih izvješća koja bi mogla osjetno utjecati na smjer tržišta.

S najviše nestrpljenja čeka se izvješće o zaposlenosti u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih u lipnju porastao za 213 tisuća. Bio bi to peti mjesec zaredom kako zaposlenost raste za više od 200 tisuća, što nije zabilježeno još od početka 2000. godine.

To pokazuje da se najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja od oštrog pada u prvom tromjesečju. No, čini se sporije nego što su analitičari prognozirali jer su prošlotjedni podaci pokazali da je rast potrošnje, glavnog pokretača gospodarstva, anemičan.

Stoga se ulagači nadaju da će izvješća o zaposlenosti, trgovinskom deficitu i aktivnostima u uslužnom sektoru ukazati na ubrzanje rasta.

U srijedu će, pak, u fokusu ulagača biti govor predsjednice Feda Janet Yellen na konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda. Ulagači se nadaju potvrdi da će kamatne stope u SAD-u još dulje vrijeme ostati niske kako bi se poticao rast gospodarstva, kao i tržišta kapitala.

Upravo zahvaljujući labavoj monetarnoj politici Feda, lani je S&P 500 indeks skočio 30 posto. U prvih šest mjeseci ove godine u plusu je, pak, oko 6 posto, pri čemu je čak u 22 navrata dosezao nove rekordne razine.

A kako se kreće na najvišim razinama u povijesti, unatoč anemičnim gospodarskim pokazateljima i poslovnim rezultatima kompanija, ne očekuje se da će S&P 500 ove godine tako snažno rasti kao prethodnih godina.

Ipak, analitičari u anketi Reutersa prognoziraju da će prije kraja godine dosegnuti razinu od 2.000 bodova, što bi značilo da će u cijeloj godini postići rast od oko 8 posto.

01. svibanj 2024 12:32