Tržište kapitala

Za HT ponedjeljak ex-dividend day

Lider/Hina

U većem fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi ponovno bi se mogla naći dionica HT-a, s obzirom da se još samo danas njezinom kupnjom ostvaruje pravo na dividendu, dok bi Crobexi mogli stagnirati, vjerojatno s negativnim predznakom.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 3 pad a 1 porast. Crobex indeks oslabio je jučer 0,53 posto, na 1.830 bodova, a Crobex10 0,58 posto, na 1.001 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 16,5 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego dan ranije. Najlikvidnija je bila dionica HT-a, sa 4,6 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,47 posto, na 214,99 kuna.
– Na domaćem tržištu u najvećem fokusu investitora i dalje bi mogla biti dionica HT-a, jer još samo danas njezinom kupnjom ostvaruje se pravo na sudjelovanje u isplati dividende. S obzirom da je u ponedjeljak ex-dividend day za tu dionicu, moguće je da se već danas intenziviraju njezine prodaje, stoga bi zbog velike težine koju ta dionica ima u Crobexu to moglo negativno utjecati na indeks, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.
HT je 27. veljače isplatio predujam dividende u iznosu od 11,07 posto, a preostali iznos od 11,07 kuna po dionici isplatit će na dan održavanja Glavne skupštine – 25. travnja.
Bešević Vlajo dodaje da je oskudica poslovnih vijesti, stoga je općenito slab interes investitora.
– Idućega tjedna, 24. travnja, Podravka započinje sezonu objava financijskih izvješća domaćih kompanija, što bi moglo potaknuti živost na domaćem tržištu, ističe Bešević Vlajo.
Kao pozitivnu gospodarsku vijest, pak, izdvaja uspješni jučerašnji plasman hrvatskih obveznica privatnim ulagačima.
– Hrvatska je uspjela prodati 1,5 milijardi dolara 5-godišnjih obveznica, uz prinos od 6,375 posto. Usporedbe radi, članica EU-a Rumunjska nedavno se zadužila po 6,4 posto, navodi Bešević Vlajo.

Komentari

Komentirajte