Tržište kapitala
StoryEditor

Zagrebačka burza ima nova pravila

09. Rujan 2013.

Novim pravilima Zagrebačke burze, koja će se početi primjenjivati za tjedan dana, bit će, uz ostalo, omogućeno uvrštenje na uređeno tržište bez suglasnosti izdavatelja pod uvjetima određenim zakonom i pravilima, dok će inozemna i domaća multilateralna trgovinska platforma (MTP) biti zamijenjene novom strukturom MTP-a, a mijenja se i radno vrijeme Burze koje će biti produljeno do 16,30 sati.

Sa Zagrebačke burze podsjećaju kako je nova pravila krajem prošlog tjedna odobrila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Nova će se pravila primjenjivati od idućeg ponedjeljka, odnosno od 16. rujna, najavljuju s Burze, uz napomenu kako će se novo radno vrijeme početi primjenjivati mjesec dana od dana stupanja na snagu novih pravila.

Među novostima koje donose nova pravila s Burze ističu mogućnost članstva putem udaljenog pristupa, kao i razlikovanje funkcije specijalista i održavatelja tržišta s obzirom na vrstu vrijednosnog papira za koji se pruža podrška likvidnosti (dionica ili strukturirani proizvod).

Prema novim pravilima, inozemna i domaća multilateralna trgovinska platforma (MTP) bit će zamijenjene potpuno novom strukturom MTP-a, koji će se dijeliti na tri segmenta (MTP - Alter, MTP - Fortis, MTP - X) s različitim uvjetima za primanje financijskih instrumenata u trgovinu kao i obvezama nakon primanja, a kako bi se olakšao postupak prijama u trgovinu i tvrtke motiviralo na prikupljanje potrebnog kapitala putem burze.

Skratit će se i dražbe uravnoteženja za strukturirane proizvode, a uvodi se i mogućnosti prekida trgovine zbog izvanredne volatilnosti tržišta, odnosno zbog pada vrijednosti dioničkog indeksa Crobex za 10 posto i više.

Novim je pravilima omogućeno i uvrštenje na uređeno tržište bez suglasnosti izdavatelja pod uvjetima određenim zakonom i pravilima Burze, izmijenjene su odredbe vezane uz namiru burzovnih transakcija i transparentnost trgovine, kao i one vezane uz Odbor za odlučivanje o sukobu interesa i Odbor za disciplinske mjere, koji postaje Odbor za mjere zaštite tržišta.

Mijenja se i trgovinsko vrijeme Burze, pa će tako predotvaranje trajati od 9,00 do 9,15 sati (+ varijabilni završetak od najviše 5 minuta), a redovita trgovina od završetka predotvaranja do 16,30 sati.

Prijava OTC transakcija bit će pak moguća od 8,30 do 16,30 sati, a novo radno vrijeme počet će se primjenjivati mjesec dana od dana stupanja na snagu novih pravila, navodi se u priopćenju Burze.

02. svibanj 2024 19:50