Tržište kapitala
StoryEditor

Zagrebačka burza: U fokusu dionice CO-a i Adrisa

19. Prosinac 2013.

Na Zagrebačkoj bi burzi i danas u fokusu ulagača mogle biti dionice Croatia osiguranja (CO) i Adris grupe, nakon što je Vlada jučer odlučila prodati 39,05 posto udjela u CO-u rovinjskoj kompaniji, a očekuje se i nastavak nešto većih prometa.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 2 danas očekuje porast Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks porastao je jučer 0,45 posto, na 1.777 bodova, a Crobex10 0,4 posto, na 995 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego dan prije.

Najlikvidnija je bila dionica Arenaturista, s 1,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 14,89 posto, na 192,99 kuna.

Slijedi dionica HUP-a Zagreb, s prometom od 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,47 posto, na 1.380 kuna.

Vladina odluka da 39,05 posto Croatia osiguranja proda Adris grupi za 905 milijuna kuna podigla je cijenu dionice Croatia osiguranja do 14,00 sati, prije nego je njome obustavljeno trgovanje, za 17 posto, na 7.096 kuna.

Cijena povlaštene dionice Adrisa porasla je, pak, za 4,55 posto, na 277 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, znatnije je porasla i cijena dionica Dalekovoda, za 5,26 posto, dok se po padu cijene od 12 posto izdvaja dionica Lošinjske plovidbe Holdinga.

 - Na domaćem je tržištu jučerašnje trgovanje bilo relativno zanimljivo. Nekoliko dionica ostvarilo je znatan rast cijene, a najviše se trgovalo dionicama Arenaturista, nakon što je ta tvrtka potpisala ugovor o kreditu od 17,1 milijun eura, kojim će financirati obnovu hotela Belvedere u Medulinu - kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

No, kako dodaje, vijest dana bila je privatizacija Croatia osiguranja.

„Dobre su to vijesti i za Croatia osiguranje i za Adris, koji time ulazi u posve novi segment poslovanja. S obzirom na svoju dosadašnju povijest uspješnih ulaganja, ta bi grupa i u segmentu osiguranja mogla postići dobre rezultate“, ocjenjuje Nagy.

I danas na domaćem tržištu očekuje nešto veće promete, koji obilježavaju trgovanje od početka ovoga tjedna.

 - Moguć je i rast Crobexa, pri čemu bi se u fokusu mogla naći dionica Croatia osiguranja, s kojom se danas ponovno počinje trgovanje - navodi Nagy.

Pozitivno raspoloženje vlada i na inozemnim burzama. Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks skočili na najviše razine u povijesti, nakon što je američka središnja banka smanjila poticajne monetarne programe, što pokazuje da je uvjerena u stabilan rast gospodarstva.

Dow Jones skočio je 1,84 posto, na 16.167 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,66 posto, na 1.810 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 4.070 bodova.

Čelnici Feda poručili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, da će središnja banka smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 75 milijardi mjesečno.

Poručili su i da će ključna kamatna stopa na prekonoćno kreditiranje ostati na rekordno niskoj razini, blizu nule, dulje nego što su prije obećali, sve dok stopa nezaposlenosti ne padne ispod 6,5 posto.

Zahvaljujući tome, i na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pri čemu je tokijski Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u šest godina.

25. travanj 2024 19:14