06. veljača 2015.

Zarada na dionici Applea u zadnjih šest godina čak 1090 posto

lider.media
lider.media

Zadnjih nekoliko godina dionice na razvijenim tržištima rasle su po iznimno visokim stopama. Samo u posljednjih godinu dana američke dionice su u prosjeku porasle 16,9% a njemačke još i više, u prosjeku 19,3%. Mnoge popularne dionice kao što su Facebook i Apple rasle su i mnogo više od prosjeka, priopćili su iz Admiral Marketsa.

Dionica Applea je u posljednjih godinu dana porasla čak 63%, a od dna dosegnutog u jeku financijske krize (2008.) porasla je nevjerojatnih 1090% i trenutno se nalazi na rekordno visokoj razini. Onaj tko je tada uložio 100.000 dolara u ovu dionicu sada je milijunaš, ali za ostvarivanje profita na stranim dionicama više nije potreban veliki početni ulog. Sve više brokerskih kuća omogućuje trgovanje CFD-ovima na popularne dionice uz relativno mali ulog.

Zbog čega cijena raste?

Cijena dionice raste na temelju odličnih poslovnih rezultata u prethodnom kvartalu. Naime, u zadnja 3 mjeseca 2014. godine, Apple je prodao čak 74,5 milijuna iPhonea te ostvario prihode od 74,6 milijardi dolara. Čisti profit ostvaren u istom kvartalu iznosio je nevjerojatnih 18 milijardi dolara, što je čak 38% više od profita ostvarenom u istom razdoblju godinu ranije.

Hoće li cijena i dalje rasti?

Budući da su za odličan rezultat u prethodnom kvartalu najzaslužniji božićni i novogodišnji praznici kada se mnogi odlučuju na kupnju poklona, u tekućem tromjesečju očekuje se pad prihoda, no kompanija će i dalje biti iznadprosječno profitabilna. Analitičari Admiral Marketsa slažu se sa procjenama vodećih svjetskih banaka po kojima bi cijena dionice Applea trebala još rasti te u toku godine dosegnuti 130 do 135$ što je približno 10% iznad sadašnje cijene. U međuvremenu je moguća privremena korekcija na kojoj se može zaraditi takozvanim short sellingom pomoću kojeg je moguće ostvariti profit pri padu cijene. Nakon privremene korekcije, cijena će vjerojatno nastaviti rasti pa korekciju, ukoliko do nje dođe, treba iskoristiti za povoljniju kupnju.