Tržište kapitala
StoryEditor

Zatišje pred buru na tržištu obveznica

03. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Zatišje pred oluju, tako bi se mogla opisati situacija na tržištu obveznica uoči vrlo važnog vikenda za Grčku s referendumom na kojem će Grci odlučivati da li prihvaćaju ili odbacuju predložene uvjete za nagomilane dugove i ostanak u eurozoni

Trgovina obveznicama vrlo je umjerena ovaj tjedan, nakon većih volumena trgovanja početkom tjedna, što ukazuje da ulagači s odmakom prate događanja i očito očekuju pobjedu ‘da‘ opcije s mirnim dogovorom kao rezultatom nakon toga, pojašnjava Michael Boye, trgovac iz Saxo Banke za tržišta s fiksnim prinosom. Ulagači će zasigurno na nogama dočekati ponedjeljak i otvaranje burzi.

- Ako referendum donese pobjedu ‘da‘ opcije, trenutna grčka vlada mogla bi odstupiti i financijsko tržište bi isto tako moglo pozitivno reagirati, no zapravo ne znamo hoće li se to dogoditi i ulagači trebaju biti oprezni. Suprotan ishod referenduma je potpuno neistraženo tržište i ulagači sigurno mogu očekivati vrlo veliku volatilnost na tržištu – kaže M. Boye iz Saxo Banke.

Ako većina birača na referendumu glasa za ‘ne‘ opciju, Europska središnja banka trebala bi imati hitan sastanak u ponedjeljak ujutro i revidirati financiranje grčkih banaka s mogućnošću da im zatvore sustav priljeva novca o kojem banke u potpunosti ovise, podsjeća Boye.

Zatvorene banke i kontrola kapitala u Grčkoj povećavaju broj birača koji u anketama za sada upućuju da bi ipak mogla pobijediti želja za zadržavanjem eura. U tom slučaju poraz premijera Tsiprasa i ministar financija Varoufakisa značio bi promjenu vlade, no iako ih ima dosta koji čekaju u redu za te pozicije, svjesni su da ih ne čeka laka situacija. Naime, Međunarodni monetarni fond već je objavio da je nastala rupa od 50 milijardi eura u grčkim financijama radi odluka i ponašanja Tsiprasove vlade posljednjih pola godine s nužnim novim zaduživanje, zaključuju iz danske investicijske banke.

01. svibanj 2024 22:32