Aktualno Preporučeno Tržište kapitala

Zbog frke na Wall Streetu u krizi i Europske burze; Crobexi potonuli više od 2,5 posto

Lider/Hina

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi u utorak u prvim minutama trgovanja potonuli više od 2,5 posto, što je posljedica prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih burzi, na kojima su cijene dionica pod snažnim pritiskom.

Crobex indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 2,9 posto, na 1.832 boda, dok je Crobex10 skliznuo 2,6 posto, na 1.061 bod. Time su izbrisani svi dobitci indeksa od početka godine, pa je Crobex od početka 2018. u minusu 0,6, a Crobex10 za 1,4 posto.

>>>Panika na Wall Streetu: Dow Jones u najvećem minusu u povijesti, potonuo za 4,6 posto

Redovni promet dosegnuo je 4,3 milijuna kuna, što je gotovo na razini dnevnih prometa posljednjih dana.

“Oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama, koji se zadnji put dogodio prije 10 godina, moguće je da će izazvati u utorak i na Zagrebačkoj burzi negativnu reakciju Crobexa, vjerojatno uz nešto veći promet”, kazala je Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria, prije početka trgovanja na burzi.

Gotovo sve dionice kojima se jutros trguje bilježe cjenovne minuse. Pritom je najviše pala cijena dionice Instituta IGH, 9,9 posto, a slijedi Atlantska plovidba, s gubitkom od 9,8 posto.

Dionice Ingre i Tehnike pojeftinile su, pak, više od 7,5 posto, dok su cijene Leda, Jamnice, Viktora Lenca i Optime više od 5 posto.

>>>Dow Jones potonuo za 666 bodova, skočio ‘indeks straha

Pad cijena na Zagrebačkoj burzi bio je očekivan zbog negativnog utjecaja sa svjetskih tržišta.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u povijesti.

Prateći potop na Wall Streetu, i na azijskim te europskim burzama u utorak su cijene dionica oštro pale, a terminski indeksi na Wall Streetu najavljuju daljnji pad cijena dionica.

Svjetske burze već dulje vrijeme snažno rastu, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.

>>>Zagrebačka burza: Za kraj godine u planu pokretanje Progressa

S obzirom na dugotrajan rast tržišta, koji traje od 2008. godine, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.

A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata. Druge središnje banke također bi mogle stegnuti monetarnu politiku zbog čega rastu prinosi na obveznice.

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu za investitore, koji bi mogli povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Europske burze pale sedmi dan zaredom

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica oštro pale, prateći silaznu putanju indeksa na Wall Streetu i ostalim svjetskim tržištima, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa.

>>>Zagrebačka burza uvodi APA uslugu

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 2,6 posto, skliznuvši sedmi trgovinski dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 1,95 posto, na 7.192 boda, dok je pariški CAC skliznuo 1,85 posto, na 5.185 bodova, a frankfurtski DAX 2,05 posto, na 12.434 boda.

Europske burze uzdrmao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni pad od kolovoza 2011., kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

>>>ZSE: Analitičari očekuju stagnaciju Crobexa

Terminski S&P 500 indeks i jutros je u minusu, oko 3 posto, što znači da bi i u utorak na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.

Jučer je u jednom trenutku Dow Jones indeks bio u minusu više od 6 posto ili gotovo 1.600 bodova, što je njegov najveći bodovni pad u jednom danu u povijesti.

Svjetske su burze godinama snažno rasle, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.

>>>‘Movers and Shakers’: Zagrebačka burza nagradila najuspješnije kompanije u 2017. godini

S obzirom na dugotrajan rast tržišta, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.

A to bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Procjenjuje se i da će Europska središnja banka (ECB) do kraja godine ukinuti poticajne monetarne mjere, a sve to potiče rast prinosa na obveznice.

Zbog toga su jutros prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno porasli na 2,88 posto, novu najvišu razinu u četiri godine, dok su se na kraju prošle godine kretali oko 2,41 posto.

>>>ZSE: Očekuje se mirno trgovanje, Crobexi nepromijenjeni na tjednoj razini

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 3,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad u više od godinu i pol dana.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,1 posto, na 21.610 bodova, što je njegov najveći dnevni gubitak od polovice 2016. godine.

Komentari